En kvinna fick föras till sjukhus, men det är oklart hur pass skadad hon är. Foto: TT/arkiv

Polis varnas för felaktigt ingripande: ”Klandervärt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en kontroll av en bilförare och dennes bil som polismannen enligt Polismyndighetens personalansvarsnämnd agerat klandervärt. Polisen brast i dokumentationen och varnas nu för tjänsteförseelse.

Efter ett tips från en civilpolis, genomförde polisen i fråga en kontroll av en bil och kroppsvisiterade föraren. Trots att polisen enligt lag är skyldig att föra protokoll över husrannsakan (i t ex bil) och rekommenderas att göra det vid kroppsvisitationer så uteblev ärendena från händelserapporten.

Varför kan den nu varnade polisen inte svara på, men förmodligen berodde det på rent slarv, enligt Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Polisen i Linköping har tidigare granskats av Justitieombudsmannen, JO för bristande dokumentation

Kroppsvisitationer på godtyckliga grunder

JO:s granskning grundade sig på en undersökning av 150 polisärenden rörande visitationer, i förhållande till polislagen och rättegångsbalken. Granskningen visade att det fanns brister i polisens dokumentation och att man gjort kroppsvisitationer och husrannsakan på godtyckliga grunder.

Vid några tillfällen hade ingripanden grundats på ”en känsla ”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Lennerbrant är en av Sveriges fyra Justitieombudsmän. Under måndagen och tisdagen var han på plats i Linköping för att granska hur lokalpolisområdet arbetar med kroppsvisitationer och husrannsakan. I Klippet svarar han på tre frågor om granskningen. Foto: Axel Brantemo/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet