Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mirjam Schimanke, läkare på covid-19 Uppföljningsmottagning i Norrköping, förklarar varför hon tror att Östergötland har näst högst andel fall. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läkaren: Därför har så många postcovid i Östergötland

Publicerad

En del har kvar symptom trots att covid-19-infektionen är över – något som kallas postcovid. Ny statistik som SVT tagit del av visar att Östergötland är bland regionerna med högst antal postcovid-diagnoser per capita.

Den nya statistiken, som SVT tagit del av, visar att 1 906 patienter diagnostiserats i Östergötland med postcovid, vilket är 4,1 fall per 1 000 invånare. Det innebär att regionen har näst högst antal patienter med postcovid per 1 000 invånare. I topp ligger Jönköping, med 4,2 diagnoser, och rikssnittet är 2,4.

På Gotland har 105 patienter postcovid, vilket är 1,7 diagnoser per 1 000 invånare. Dock har Region Gotland enbart redovisat siffror för den offentliga vården, därmed är siffror från den privata primärvården inte inräknad.

Datan hämtades från landets olika regioner mellan slutet av juni till mitten av juli och visar hur många som fått diagnosen postcovid från mitten av oktober 2020.

Mirjam Schimanke, läkare på covid-19 Uppföljningsmottagning i Norrköping, förklarar varför hon tror att Östergötland har näst högst andel fall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla får samma symptom av postcovid, eller? Nja, riktigt så enkelt är det inte. I videon tar vi död på tre myter om postcovid. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet