Louise Wileen Bjarke, Presschef Billerud Korsnäs: ”Vi kan aldrig garantera att någon anställd inte blir smittad” Foto: SVT/Privat

Rädsla för coronasmitta när fabriker stoppas för underhåll

Publicerad

I oktober väntar underhållsstopp vid pappersbruket i Skärblacka. 700 personer kommer till orten under produktionsstoppet för att arbeta med underhåll, reparation och rengöring av maskinerna. Bruket förbereder sig nu för att förhindra smittspridning.

– Vi planerar för att vi måste agera annorlunda. Det handlar om sociala avstånd, att ordna omklädningsrum och planera det här med maten, hur och var man äter, säger Håkan Krantz, fabrikschef Billerud Korsnäs i Skärblacka.

Samtidigt är det flera andra pappersbruk i landet som har haft produktionsstopp tidigare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är många före oss, så vi kan dra lärdom av dem, säger Håkan Krantz.

700 personer på bruket i Skärblacka

700 personer kommer arbeta under reparationsstoppet, som pågår en vecka i Skärblacka i oktober. Det är främst skandinaviska inhyrda entreprenörer.

I juni inträffade ett coronautbrott i Gällivare, som enligt smittskyddsläkaren startade i gruvan. Enligt tidningen ATL, Lantbrukets affärstidning, var det just vid ett repstopp i gruvan som covid-19 fick stor spridning.

För att undvika att något sådant sker i samband med BillerudKorsnäs underhållsstopp runt om i landet har bolaget förberett stoppen i nära samarbete med kommunerna och smittskyddsenheterna i regionerna.

– Vi har också satsat på att informera våra entreprenörer i god tid så de vet vilka förhållningsregler som gäller innan de kommer till de här mindre orterna, säger, Louise Wileen Bjarke som är presschef på Billerud Korsnäs.

”Funnits oro”

Vidare säger hon att det varit en del oro bland de anställda, inför underhållsstoppen i fabrikerna.

– Jag vet att det funnits oro. I till exempel Gävle fick HR-avdelningen ganska mycket frågor från de anställda som oroade sig och frågade hur vi kan garantera att de inte smittas. Vi kan aldrig garantera att någon anställd inte blir smittad, men vi gör allt vi kan för att de inte ska bli det.

Billerud Korsnäs har fem fabriker i Sverige, samt en i England och en i Finland.

Cementa planerar för underhållsstopp

På Gotland planeras ett underhållsstopp på cementfabriken Cementa den 28 augusti. Fabriken planerar att ta in 20 inhyrda entreprenörer, varav 10 stycken bor och är verksamma på ön.

”Åtgärder som kommer att vidtas är att de entreprenörer som inte redan bor på ön kommer att bo i avskilda stugor under den avsedda perioden”, skriver Isabelle Zilling vid kommunikationsavdelningen på fabriken i ett mail.

De inhyrda entreprenörerna kommer inte heller ha tillgång till att äta i matsalen utan de kan istället beställa matlådor som kan hämtas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet