Foto: ADAM IHSE / TT

Muterade viruset: Nu bedriver regionen egen testning

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 37 fall av den brittiska muterade virusvarianten upptäckts i Östergötland. Nu utför Region Östergötland egen testning för den muterade varianten.

Den senaste tiden har den brittiska muterade virusvarianten upptäckts i flera regioner i Sverige. Östergötland var ett av de län, där virusvarianten upptäcktes tidigt.

”Klart att det finns många fler”

Den 30 december meddelade regionen att två fall upptäcktes. Därefter har varianten ökat och nu har man upptäckt 37 fall. Men provtagningen för muterat virus tar tid och görs i mindre omfattning, vilket innebär att det finns ett mörkertal.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är klart att det finns många fler, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare region Östergötland.

Det är främst prover från personer som har rest och som testats positivt för covid-19 som vidare testas för muterad virusvariant. Tidigare genomfördes denna analys av externt labb men sedan förra veckan genomför nu regionen egen testning för muterad virusversion.

– Det är ett större pyssel att ha koll på de här muterade varianterna, säger Britt Åkerlind.

Kan det vara så att man har den muterade varianten även om covid-19 testet visar negativt?

– Som vi vet idag är grundstrukturen väldigt lika på den här brittiska varianten och covid-19, säger Britt Åkerlind och tillägger att det är de positiva proverna som testas vidare för muterat virus.

Folkhälsomyndigheten har slumpmässigt valt ut ett antal län för att bevaka den brittiska muterade varianten men Region Östergötland är inte ett av de länen.

– Det är ju lite synd, säger Britt Åkerlind.

I slutet av januari berättade Britt Åkerlind att resenärer provtas för muterat virus:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet