Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Risk för vattenbrist på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gotlands län varnar på sin sajt för vattenbrist på ön. Sveriges geologiska undersökning, SGU, meddelar att grundvattennivåerna i de stora magasinen både på Gotland och i Östergötland är mycket under det normala för årstiden. Sedan 24 april råder bevattningförbud på delar av ön.

SGU skriver också på sin hemsida att nivåerna i de små magasinen är under, eller mycket under, det normala i större delen av landet.

Även fyllnadsgraden är under den normala i både stora och små magasin. Fyllnadsgraden visar nivåerna i förhållande till det normala oavsett årstid. Måtten tas fram genom att jämföra dagens nivåer med ett genomsnitt av nivåer från 1961 fram till föregående år.

SGU:s kartor går att se på deras sajt.

Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. De återfinns i princip i hela Sverige i till exempel morän och urberg. Både grävda och borrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, det vill säga vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning.

Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. De finns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) samt ibland i sedimentär berggrund. Stora magasin är inte lika allmänt förekommande i Sverige som små magasin, men de är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning använder kommunalt grundvatten.

Källa: SGU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet