Totalt 84 lägenheter utrymdes efter storbranden i centrala Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter/TT

Explosionen i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de tre personerna som suttit anhållna för inblandning i explosionen på Luntgatan i Norrköping är längre misstänkta. Däremot är en person begärd häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.

Efter en kriminalteknisk undersökning bedömer chefsåklagare Torsten Angervåg att ingenting tyder på att någon person avsiktligt orsakat explosionen. Enligt honom tyder allt på att explosionen och branden kan ha en naturlig förklaring och bero på en rad olyckliga omständigheter.

– Ingenting tyder på att någon person hanterat sprängmedel, vapen eller ammunition och inte heller någon form av brandfarliga eller explosiva föremål i hyreshuset, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i ett uttalande.

Lägenhetsbranden i Norrköping

En person begärd häktad för narkotikabrott

Däremot är en person begärd häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Undersökningen visar att det förekommit hantering av narkotika i lägenheten. Mannen som disponerade lägenheten är därför anhållen för grovt narkotikabrott och är begärd häktad.

Det var i söndags morse som det inträffade en explosion med en efterföljande brand i ett bostadshus på Luntgatan i Norrköping. Tre personer anhölls som delaktiga i händelsen.

– Det kommer dock att ta lång tid innan den kriminaltekniska och brandtekniska utredningen är slutförd. Innan dess så kan vi inte med säkerhet säga vad som utlöste och orsakade denna mycket allvarliga händelse, säger Torsten Angervåg i ett uttalande.

I klippet berättar boende om hur de drabbats av branden i Norrköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar boende om hur de drabbats av helgens storbrand i centrala Norrköping. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsbranden i Norrköping

Mer i ämnet