Arkivbild. Hårda vindar stoppar kryssningsfartyg till Visby. Foto: Moa Ferm/SVT

Stopp för kryssningsfartyg i Visby hamn – kraftiga vindar väntas

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av att hårda vindbyar väntas senare under dagen har kryssningstrafik valt att inte lägga till i Visby hamn. Vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Det var under torsdagsmorgonen som kryssningsfartyget Silja Symphony skulle lägga till i Visby hamn, men innan ankomst hade det börjat blåsa mellan 8 och 12 meter per sekund. Sjöfartsverket har en restriktion på 12 meter per sekund – om det blåser över det ska hamnen stängas. Beslutet togs därför att fartyget skulle vända.

– Vi tog beslutet i stället för att ligga där och vänta. Vinden kommer inte att avta, säger Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling och meddelar att det kan blåsa mellan 14-17 meter per sekund under torsdagseftermiddagen.

Även ett tyskt kryssningsfartyg, kallat Mein Schiff 6, påverkas av vindarna i Visby.

”Inget ovanligt”

Enligt Henrik Ahlqvist, chef för kryssningsverksamheten i Visby, är det här något som händer flera gånger per år.

– Det här är inget ovanligt, säger Henrik Ahlqvist.

Ahlqvist förklarar att kryssningsfartygen lägger till i yttre hamnen, som är helt oskyddat. Därför påverkas de mer när det blåser jämfört med fartygen som lägger till i inre hamnen, så som Destination Gotland.

Än så länge påverkas inte Destination Gotlands ankomster. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet