Silvergökbiet är en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt. Foto: Marika Sjödin

Stor satsning ska rädda vilda bin i Östergötland

Publicerad

För att rädda utrotningshotade vilda bin och humlor får länsstyrelsen 400 000 kronor från Naturvårdsverket. Ett område i Finspångs kommun samt ett i Kinda och Ydre kommuner får ta del av insatserna.

Åtgärderna består bland annat av att skapa sandblottor, röja ingenväxta platser, slåtter, återinföra bete samt utplantering av nektar- och pollenrika växter.

I området i Finspång finns huvuddelen av landets förekomst av silvergökbi.

Kinda

– Ett viktigt mål är att knyta samman spridda förekomster av sand och blomrikedom till ett sammanhängande nätverk av miljöer, en så kallad grön infrastruktur, där arterna lätt kan hitta föda, säger Maria Widemo, enhetschef på artenheten, Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Av landets drygt 300 arter av humlor och bin är en tredjedel hotade, enligt Naturvårdsverket. Även Gotland får ta del av pengar i satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet