Foto: SVT

Svensk IS-resenär utreds i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps på väg till Syrien för knappt två veckor sedan kan åtalas i Österrike. Samtidigt utreds svenska kopplingar i en parallell utredning.

Flickan, som enligt sin egen familj planerade att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten, häktades i Wien i väntan på att svenska myndigheter skulle begära henne utlämnad. Men det kommer inte att ske, eftersom det inte är olagligt att stötta eller vara medlem i en terrororganisation i Sverige.

Nu bedrivs i stället en förundersökning mot flickan i Österrike – där det är olagligt.

17-åring misstänkt för IS-resa

– Om svenska myndigheter inte vill ha henne utlämnad finns det enligt österrikisk lag möjlighet att pröva fallet i Österrike, även om den misstänkta inte är österrikisk medborgare och brottet inte begåtts här, säger Christina Zalzborn, talesperson vid domstolen i Wien.

Parallella utredningar

Samtidigt som den österrikiska utredningen bedrivs en parallell förundersökning i Sverige.

– Vi håller på och arbetar med vissa delar i den svenska utredningen och jag går inte in närmare på vad det är för någonting, säger chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Flickan är inte misstänkt. Petersson vill inte uppge om någon annan är misstänkt eller vilket brott förundersökningen gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet