Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrormisstänkta Theodor Engström på väg in till huvudförhandlingarna. Bild från i tisdags 8 november. Foto: Tim Aro/TT

Terrorrättegången i Visby: Misstänkte Theodor Engström förhördes

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen – rättegångens andra förhandlingsdag – hölls förhör med den terroråtalade Theodor Engström i Gotlands tingsrätt.

Engström står åtalad dels för terrorbrott efter att ha mördat SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, dels för att ha planerat att mörda partiledaren Annie Lööf (C).

Se direktrapporteringen från rättegången längst ner i artikeln.

Theodor Engström inledde förhöret med att på egen hand och något stapplande beskriva sitt psykiska mående sedan flera år och att han varit en ”spökpojke” i en ”spökbur”.

– Jag tappade min verklighet och hamnade i en självmordsbombning, säger Engström.

Han berättade att han sedan 2012 befunnit sig i en slags sagovärld och att han hela livet känt sig bortvald och övergiven av samhället. Runt 2018-2019 menar han att genom högre makter blivit en ”sagopojke” som då skulle strida för andra ”spökbarn” mot fienderna som utgörs av svenska folket eller samhället.

”Det är redan avgjort”

Som Engström ser det så har han slagit tillbaka mot ondska igenom att attackera olika företrädare för samhället. Han har utfört vad han kallar ”En sagopojkes hjältedåd i Visby” och betonade att han inte har något förtroende för den rättsprocess som nu pågår mot honom.

– Det är redan avgjort. Jag har redan sagt allt jag vill till svenska folket. Polisförhören är svaret på varför det blev som det blev.

”Ing-Marie Wieselgren var den primära måltavlan”

När åklagare Henrik Olin väl fick ta över och började ställa frågor blev Theodor Engström bitvis allt mer svår att få rediga svar ur och hänvisade upprepade gånger till svar som han givit de polisförhör som hållits med honom.

Engström bekräftade under förhöret att han också såg både centerledaren Annie Lööf och SVT:s vd Hanna Stjärne som tilltänkta offer.

– Men Ing-Marie Wieselgren var den primära måltavlan.

Theodor Engström föll in i ett resonemang kring hur han var en symbol för den svenska psykiatrin och hur den övergivit honom.

– Jag hade övergivits till omänsklighet.

Åklagaren frågade hur Engströms tankar gick efter mordet, om han hade tänkt fortsätta mot fler offer om han lyckats ta sig från Donners plats. Engström bekräftade det, men sade sig vara nöjd med det han lyckades åstadkomma genom att mörda Ing-Marie Wieselgren.

Frustrerad och högljudd

Ibland tystnar Engström och ibland blir han frustrerad och högljudd när åklagaren avbryter honom från att brodera ut sina svar på det sätt han själv vill. Det går så långt att rättens ordförande vid ett tillfälle avbröt för en 20 minuter lång paus så att Engström skulle få ett tillfälle att lugna ner sig.

– Fullständigt riggat, sade han högt då på väg ut ur salen.

”Jag klarar inte av det vuxna sociala maktspelet”

Åklagaren tog vid ett tillfälle upp de pyromandåd i Linköping som Engström erkänt att han utfört i polisförhör. Han menar att han gjort dessa under en period då han varit psykiskt sjuk.

Engström beskriver sitt liv och tillvaro som ”ett totalt utanförskap”:

– Jag klarar inte av att komma in i en gemenskap. Jag klarar inte av det vuxna sociala maktspelet. Det är ett misslyckande som har pågått sedan lekis.

En rättspsykiatrisk utredning har konstaterat att Engström led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet på Ing-Marie Wieselgren på Donners plats den 6 juli.

Rättegång mot Theodor Engström

Pinnat inlägg

"Den misstänkte lever i någon alternativ verklighet"

Under andra rättegångsdagen så hördes både målsägande Annie Lööf och misstänkt Theodor Engström.

– Om gårdagens förhandling var lite torr och tråkig så får man säga att dagens blev allt mer känslosam, säger Patrik Widegren som följt dagen i rättegångssalen.

Det har stundtals varit svårt att förstå den misstänktes motiv för att döda Ing-Marie Wieselgren:

– Åklagaren ställde frågor med viss framgång. Engström ville gärna berätta om motiv men där blev det svårt att förklara. Det är som att han lever i någon alternativ verklighet. Han berättar om en barndom som gjort att han blivit ett "spökbarn". Med hjälp av högre makter har istället blivit ett "sagobarn" som skulle strida mot ondska och i och med det så blev Ing-Marie Wieselgren ett offer.

Rättegången fick pausas efter ett utbrott från den misstänkte. Han valde att inte svara på frågor från sin advokat utan hänvisade till vad han tidigare sagt i förhör.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Starka känslor från alla parter"

Under andra rättegångsdagen mot den terrormisstänkte Theodor Engström så har både han själv och målsägande Annie Lööf hörts.

– Hon försökte hålla ihop det märkte man. Men det var vid flera tillfällen som hon darrade på rösten och verkade ha ganska nära till gråt, säger SVT:s utsända reporter Hedda Berglund i direktsändningen under lunchpausen.

På plats i rättssalen finns också offret Ing-Marie Wieselgrens familj.

– Hennes anhöriga har varit på plats och man kan se hur tuff det har varit för dem att lyssna på det här, säger Berglund.

Se mer i klippet:

När det nu var dags för hans försvarsadvokat att ställa frågor så sade Engström att han inte ville svara på mer idag. Rättens ordförande avslutar nu dagens förhandling.
Jag tror att flera åhörare tycker att det var skönt att nu kunna få lite tid att reflektera över allt som sagts.

Det är nu Engströms advokats tur att ställa frågor. Den misstänkte avbryter och säger att han "inte är intresserad av teknikaliteter".

Engström beskriver sin tillvaro som "ett totalt utanförskap":

– Jag klarar inte av att komma in i en gemenskap. Jag klarar inte av det vuxna sociala maktspelet. Det är ett misslyckande som har pågått sedan lekis.

Åklagaren ställer frågor om att den misstänkte googlat på Anders Behring Breivik, Anton Lundin Pettersson och andra gärningsmän som utfört dödliga dåd. Engström säger att han ser på dessa som "sagopojkar" och "spökpojkar".

Han berättar om igenkänning till Anna Lindh-mördaren Mijailo Mijailović. Han ska ha inspirerats och känt samma högre makter.

Engström vill just nu inte svara på åklagarens frågor utan hänvisar till vad han tidigare sagt i polisförhör. Han säger att han inte är intresserad av frågorna.

Theodor Engström var även efter pausen rätt så uppjagad över att han inte fick ”svara på frågor”. Han sitter stilla även när han höjer rösten, men det märks att han är frustrerad.
Efter en liten dispyt med åklagaren känns det nu som att han har slutit sig lite och ger bara korta svar.

Engströms försvarare säger att hans klient tycker att åklagaren dragit upp gamla händelser för att insinuera att han skulle simulera psykisk ohälsa.

Efter en paus på drygt 20 minuter så återupptas förhandlingarna igen.

Den misstänkte kallar det för ett "meningslöst avbrott".

Nu blir det en paus för att ge den åtalade tillfälle att lugna ner sig. ”Helt riggat” sade han när han gick ut ur salen.

Engström blir uppenbart frustrerad när han avbryts från att brodera ut sina svar på det sätt han själv vill.
Åklagaren upplever inte att han får svar på sina frågor. Den åtalade hamnar ofta i längre utläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet