Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström, 33, misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT/Expo

Theodor Engström häktas för terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-åring som misstänks för mordet i Visby på Ing-Marie Wieselgren har nu häktats misstänkt för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott.

– Det finns till exempel beslagtagna datorer, telefoner, anteckningar och motsvarande. Och det vi nu har framför oss i utredningen är inte minst att gå igenom IT-medier som är tagna i beslag, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Omfattande beslag

Tingsrätten i Visby beslutade på onsdagen på åklagarens begäran att häkta 32-åriga Theodor Engström på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Knivdådet i Almedalen

Häktas för flera brott

Knivmordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren skedde på Donners plats under politikerveckan i Almedalen i Visby. I måndags klassades attacken som ett terroristdåd av Säpo.

– Det har varit en motivbild riktad mot staten Sverige, men kring detaljerna råder det fortfarande förundersökningssekretess. Och vad gäller misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, så kan jag i nuläget inte avslöja vilken eller vilka andra de tilltänkta offren skulle varit.

– En viktig omständighet i det här fallet är att det skedde under politikerveckan i Almedalen. Hör Henrik Olin i videon. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Senast 19 augusti ska åtal väckts.

”Domstolen får avgöra”

Under häktningsförhandlingen berättar Engströms försvarare, Staffan Fredriksson, att den misstänkte överlämnar till domstol om han ska häktas för den nya rubriceringen eller inte. Även om han gjort vissa medgivanden vad gäller förberedelser, har han en del invändningar mot de nya brottsrubriceringarna, säger Staffan Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet