Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olle Håkanssons gamla träbåt är delvis täckt havstulpaner. Foto: SVT/Patrik WidegrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tvätten räddar båten från havstulpaner

Publicerad

Nu ökar förekomsten av kräftdjuret havstulpan, som fäster sig på båtbottnar. Båtägare i Stockholm, Södermanland och Gotland rekommenderas nu att tvätta sina båtbottnar innan havstulpanerna växer sig för hårda.

I Flundreviken strax norr om Visby visar Olle Håkansson upp sin gamla träbåt som är upplagd på en båtkärra. Bottnen är delvis täckt av havstulpan.

– De har ju funnits i alla tider. Så länge vi har haft båtar så har de ju växt på, säger han.

Havstulpanen bygger skydd

Havstulpan är ett litet kräftdjur som sätter sig på bland annat båtskrov. Organisationen Svenska Båtunionen, som följer havstulpanernas utbredning, informerar nu om att Gotland, Södermanland och Stockholm är områden där kräftdjurens larver nu börjat leta efter bra ställen att fästa sig vid.

– Sedan så bygger de upp ett skal omkring sig som skydd. Skalet växer sedan, men bra mycket större än så här blir de inte, säger Olle och drar med nageln över de centimeterstora skalen.

Havstulpaner fäster sig gärna på båtbottnar. Foto: SVT

”Håll båten ren”

Många Havstulpaner på båtskrov kan påverka motståndet i vattnet och öka bränsleåtgången. Så en vissa miljönytta gör man om man håller skrovet rent.

– Kappseglar du så bör du hålla båten ren annars tappar du fart. Likadant om du kör långa sträckor med motorbåt så tappar du fart och måste öka gaspådraget och då går det åt mer bränsle, säger Olle Håkansson, som dock inte ser alltför stora problem med de små djuren. Han tycker inte att man behöver ta upp och rengöra båten förrän det är slut på säsongen.

– Kör du korta dagsturer bara här ute så tjänar du ingenting på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet