Unga lär äldre om mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre kan ha svårt att hänga med och ta till sig information när allt mer av den läggs ut på nätet, eller när man förväntas kunna göra allt mer i mobilen. Som ett stöd för de som behöver lite hjälp, anordnar nu Region Gotland utbildningsträffar för de äldre.

Och vilka passar bättre att hjälpa än den yngre generationen?

I lokalen ”Seniorernas mötesplats” i bostadsområdet Gråbo sitter ungdomar och äldre samlade i grupper vid olika bord. Var och varannan har en mobiltelefon i handen.

– Jag har tagit med min mobil som jag har det lite knepigt med. Jag har lite svårt för den, den är ny, säger Yvonne Pettersson.

Gotland

Men till sin hjälp har hon Samuel Larsson som läser data- och kommunikation på Wisbygymnasiet. Tillsammans lyckas de lösa problemen.

– Det känns bra att kunna hjälpa. Telefonen är ju en stor del av vårt samhälle, och man använder de ju dagligen, överallt, säger Samuel.

Fyra träffar ska hållas

De här supportmötena mellan ungdomar och äldre anordnas av Hälsofrämjandeenheten inom Region Gotland och kommer hållas vid totalt fyra tillfällen.

– Vi träffar ju ofta seniorer som tycker att det är svårt. Tekniken går framåt väldigt fort. Då sade vi att vi testar en sådan här aktivitet och ser hur det går. Wisbygymansiet nappade, och vi tror att detta också kan vara bra för eleverna där att få träffa en äldre generation och kunna förklara för dem, säger Ewa Hansson, aktivitetssamordnare vid Hälsofrämjandeenheten.

Vid ett annat bord sitter Anna-Britta Hansson som fått hjälp med att bland annat skicka bilder med mobilen.

– Jag hoppas att de kommer fram, säger hon och skrattar. De har tålamod med oss, säger Anna-Britta om gymnasieeleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet