Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland. Foto: Axel Brantemo

Vårdförbundet: ”Vår semester är alltid ett orosmoment”

Publicerad

Med anledning av coronapandemin är situationen inom vården väldigt ansträngd. Nu är det oklart hur det kommer att bli med semester för vårdpersonalen – men det är inget ovanligt enligt Vårdförbundet i Östergötland.

– Vår semester är alltid ett orosmoment, säger Emma Klingvall.

Enligt SVT:s kartläggning svarar bara en av landets regioner rakt ja på frågan om läkare och sjuksköterskor kommer få semester i perioden juni-augusti. Vårdförbundet i Östergötland vill att deras medlemmar ska ha semester under sommaren.

– Det här är inte nytt för i år, utan det här problemet har funnits sedan tio år kopplat till bristen på sjuksköterskor och våra villkor. Vi hoppas och vill att våra medlemmar ska få semester i sommar, för det är vi verkligen värda efter den här våren, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande i Östergötland vid Vårdförbundet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Inga diskussioner än

Enligt Emma Klingvall har man ännu inte haft några diskussioner med arbetsgivaren.

– Det enda vi vet är att man kommer att lämna besked närmre inpå semestern. Det har arbetsgivaren möjlighet att göra med dagens lagstiftning, så det är inte mycket att göra åt. Det är inget nytt, utan vi ser år efter år att vår semester är ett orosmoment för våra medlemmar, säger Emma Klingvall.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet