Foto: Bildbyrån

Inställd Vätternrunda – halva startavgiften betalas tillbaka

Publicerad

För två veckor sedan bestämdes att Vätternrundan inte kommer att köras i år. Orsaken är den pågående coronapandemin. De som anmält sig till någon av Vätternrundans olika lopp kommer nu att få halva anmälningsavgiften tillbaka, något som mötts av viss ilska.

Den första Vätternrundan kördes 1966, men i år tvingas arrangörerna att ställa in evenemanget, på grund av coronapandemin. Startavgiften låg i år på 1 745 kronor fram till 30 april.

– Det är första gången på 55 år som våra arrangemang tvingas ställa in, en oerhörd tuff situation för oss alla; funktionärsföreningar, deltagare, leverantörer, organisation, Motala kommun och näringslivet med flera, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Halva anmälningsavgiften tillbaka

De cirka 30 000 deltagare som anmält sig till de många loppen, Vätternrundan 315 km, halvvättern, tjejvättern med flera, kommer att få halva anmälningavgiften tillbaka. Något som varit en ”snackis” i cykelkretsar.

– Vätternrundan har, precis som andra företag och organisationer ett antal fasta kostnader och ett antal rörliga. Villkoret vid anmälan är för Vätternrundan att möjliggöra  förutsättningar för att driva verksamheten vidare i ett läge som nu, att myndighetsbeslut stoppar vårt arrangemang, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Antalet negativa är en bråkdel

Men det är inte alla som nöjer sig med att bara få tillbaka halva anmälningsavgiften. På Vätternrundans hemsida är det angivet att om loppet inställs på grund av ”extraordinära omständigheter” har arrangören rätt att behålla halva anmälningsavgiften.

– Vi hade drygt 30 000 anmälda deltagare när vi offentliggjorde att Vätternrundans alla lopp 2020 var inställda. I relation till den siffran är antalet negativa en bråkdel, men de ska givetvis bemötas och hanteras respektfullt, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet