Foto: SVT

Vite för dåliga bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Om människor fortsätter att bo i delar av Thomas Grubers fastigheter i Motala kan han få betala vite på totalt 600.000 kronor.

Det var vid dagens möte i plan- och miljönämnden som beslutet togs.

Det handlar om totalt fyra olika fastigheter, tre i centrala Motala och en i Fivelstad. Orsaken till beslutet är att det anses hälsovådligt att bo i en del av husen.

Stora brister konstaterade

Kommunen har vid en kontroll exempelvis hittat svartmögel, sett att utrymningsvägar varit blockerade och konstaterat att 50 personer har fått dela på två toaletter.

På en av platserna i Motala får hyresgästerna fortsätta att bo i lägenheterna, men boendet på vindar och i källare stoppas. På en annan plats i Motala får personer fortsätta i bostadsdelen, men inte i den industribyggnad som också använts.

Boendet i Fivelstad döms ut helt.

Ingen hjälp från kommunen

Gruber har hyrt ut bland annat till personer som tiggt på olika platser i Östergötland.

Kommunen kommer dock inte att erbjuda något alternativt boende. Kommunen säger att, eftersom de här människorna är i Sverige på turistvisum, så kan kommunen inget göra om personerna inte själva söker hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer