Ytterligare tre gårdar i Östergötland har bekräftats smittade av fågelinfluensan. Foto: Johan Nilsson/TT

Ytterligare utbrott av fågelinfluensa i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Två gårdar i Mjölby och en gård i Linköping har nu drabbats av fågelinfluensa, rapporterar P4 Östergötland.

Nu har totalt fem gårdar i Östergötland drabbats.

– Det är tre nya fall. När det gäller ett av fallen uppstod misstanke under fredagen. När det gäller de två andra gårdarna uppstod misstanken i går. Nu är det bekräftat att samtliga drabbats av fågelinfluensa säger Pernilla Stridh, länsveterinär länsstyrelsen Östergötland.

Fågelinfluensa i Östergötland

Över 80 000 höns avlivas

– Det handlar om 33 000 höns i besättningen i Linköping och de två i Mjölby rör totalt 50 000 fjäderfä, 26 000 i den ena besättningen och 24 000 i den andra, säger Pernilla Stridh.

”Risk att fler besättningar drabbas”

Den senaste tiden har det varit flera fall av fågelinfluensa i Sverige och utbrottet har av chefsveterinär på Jordbruksverket beskrivits som det största i landet.

– Det här är det största epizootiutbrottet i länet. Det är allvarligt, vi är så fjädertäta det finns risk att fler besättningar drabbas, vilket är oerhört allvarligt, säger Pernilla Stridh.

Utbrotten innebär skyddszoner som har stor påverkan för lantbruket.

– Vårbruket står för dörren och för att få flytta gödsel krävs ansökan om tillstånd ur dessa zoner, säger Pernilla Stridh

Chefsveterinären kallade förra veckan utbrottet för det största i Sverige. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet