Flera av de ungdomar som suttit häktade misstänkta för storbranden i Hässleholm släpptes på fredagen av åklagaren. Bara en 16-årig flicka begärs omhäktad. Foto: TT

Alla misstänkta för storbrand i Hässleholm släppta ur häkte

Publicerad

Flera av de ungdomar som suttit häktade misstänkta för storbranden i Hässleholm släpptes i dag av åklagaren. Bara en 16-årig flicka begärdes omhäktad, men tingsrätten beslutade att släppa även henne på fri fot.
– Men inga misstankar är avskrivna, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg.

Fem ungdomar är fortsatt misstänkta för att ha orsakat den stora brand som ödelade en magasinsbyggnad och en bit av det intilliggande spårområdet i centrala Hässleholm den 14 augusti.

Fyra av dem har suttit häktade, men idag släpptes de alla på fri fot.

– Det finns en betryggande övervakning av dem. De behöver inte sitta frihetsberövade med restriktioner, men jag gör en annan bedömning när det gäller den person som sitter kvar som frihetsberövad, sade Marie-Louise Holmberg innan häktningsförhandlingen.

Synnerliga skäl

Häktningsförhandlingen ägde rum på fredagseftermiddagen. När den 16-åriga flickan häktades för två veckor föll hon i gråt under förhandlingen. Marie-Louise Holmberg anser att det finns synnerliga skäl för häktning, vilket är ett krav när det gäller barn.

– Jag får väga behovet hos den enskilde mot vikten av att vi kommer så långt vi kan i utredningen, säger hon.

Även 16-åring försatt på fri fot

Men tingsrätten gick alltså inte åklagaren till mötes. Tingsrätten har beslutat att häktningsbeslutet har hävts och flickan har försatts på fri fot

Bakgrund är att tingsrätten inte anser att åklagaren visat att flickan är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

SVT har tidigare talat med en av de misstänktas försvarare som säger att hans klient förnekar brott, men att klienten erkänt att han varit på plats i magasinsbyggnaden innan branden bröt ut. Försvararen säger att branden kan ha orsakats av en olyckshändelse genom att någon kastat en glödande cigarettfimp.

Ungdomarna misstänks för grov mordbrand, tillsammans och i samförstånd med andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet