18-åringens advokat: ”Det kunde blivit fler”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 16-tiden på onsdagen häktades en 18-årig man på sannolika skäl misstänkt för morden på två lärare på Malmö latinskola i måndags. Hans advokat säger att dådet inte var riktat mot just de två kvinnliga lärare som dödades.

Åklagare Johanna Liljeblad pekade bland annat på risken att 18-åringen skulle avvika eller undanröja bevis om han inte blev häktad.

Efter häktningsföhandlingen säger 18-åringens advokat Anders Elison att han inte ser några förmildrande omständigheter för händelsen. Han menar även att de två lärarna som blev mördade inte var tilltänkta som offer och att det kunde ha blivit fler som dog.

Skoldådet i Malmö

– Det kunde blivit fler om fler hade dykt upp just vid det tillfället. Då är risken uppenbar att han fortsatt. Nu var det bara de två där och den ena kvinnan anslöt olyckligtvis i slutskedet på den första gärningen och det kostade henne livet, säger han.

18-åringen ska enligt sin advokat ha redogjort för händelseförloppet samt sitt motiv men vill inte gå in på det närmare i nuläget.

– Där finns möjligen också en triggerpunkt i nära bakgrund som utlöst alltihop. Ni kommer att få ta del av den så småningom när det inte är något hemlighetsmakeri och utredningssekretess på den punkten.

Har erkänt morden

18-åringen har erkänt att han dödade de två kvinnliga lärarna på Malmö latinskola i måndags och han medgav häktningsyrkandet.

– Jag har inte träffat min klient sedan förhöret igår men när jag lämnade honom igår mådde han väldigt dåligt. Han känner djup ångest och ånger över det han har gjort, berättade den misstänktes advokat Anders Elison under onsdagsförmiddagen, innan häktningsförhandlingen.

18-åringen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning, för att utreda om han led av en psykisk störning när morden begicks, rapporterar TT.

Har han själv beskrivit hur han mår?

– Det behövs inte, det syns på honom. Han mår uselt, säger Anders Elison.

Skolan har hållits stängd sedan dådet men öppnar igen på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet