Foto: Arkiv

18 års fängelse för beställningsmordet på 23-åring i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man sköts ihjäl i mars 2017 på Ramles väg i Rosengård. I dag dömdes tre personer för inblandning i mordet, där en av dem får 18 års fängelse.

I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i anslutning till en återvinningsplats på Ramels väg i Rosengård. Mannen var vittne till mordet på en 16-årig pojke i Malmö som inträffade två månader tidigare. Enligt polisen levde den 23-åriga mannen under hot.

Fångades på övervakningsfilm

Våldet i Malmö

Gärningsmännen fångades på övervakningskameror när de anlände till Ramels väg på moped. I filmen syns hur männen skjuter ihjäl 23-åringen med ett automatgevär och en pistol och sedan flyr platsen på mopeden.

Tre av de fyra åtalade döms för mord och medhjälp till mord, den fjärde åtalade frikänns. En 28-åring döms till 18 års fängelse för mordet. De andra två gärningsmännen döms till medhjälp till mord, varav den ena får fyra års fängelse och den andra sju års fängelse.

Dekrypterade meddelanden

Enligt rätten har dekrypterade mejl från en mobiltelefon varit avgörande för att fälla 28-åringen för mordet. I mejlen har det framkomit att han åtog sig uppdraget att utföra och planera mordet mot 50 000 euro i ersättning.

En stor del av bevisningen är vittnesmål från den mördade 23-åringens vän. Vännen berättade om planerna för polisen efter att han hade blivit tillfrågad om att lura ut den 23-årige mannen som skulle skjutas till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet