Allt fler vill köpa hund, och enligt Tullverket hittar de alltfler insmugglade hundvalpar vid gränserna. Foto: Tullverket

Hundvalpar avlivas vid gränsen – kraftig ökning av smuggelhundar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill köpa hund och enligt Tullverket så hittar de allt fler insmugglade hundvalpar vid gränserna. Många av dem kommer in via skånska hamnar och Öresundsbron där de, enligt Tullen, avvisas bara för att ta sig in i landet på annat sätt i stället och hamna på försäljningssajter.

Under pandemin vill allt fler svenskar köpa en hundvalp. Det märks även vid gränserna. Tullverket har under september-oktober i år stoppat 95 olagligt införda hundar. Förra året var siffran 39 hundar under samma period. Hundar med falska vaccinationer, falska pass och okänd identitet.

– Den här handeln handlar om ofantligt mycket pengar. Det är organiserad brottslighet, säger tullinspektör Terese Björneskog.

– Inköp av en hundvalp kan kosta 150 euro. Sen säljs de för mellan 20 och 30 tusen kronor, säger Håkan Hansson, biträdande gränsskyddschef.

Tullverket får inte fatta beslut

Tullverket stoppar fordon men det är Jordbruksverket som med hjälp av distriktsveterinärer ska inspektera valparna och bestämma vad som ska göras. Tullpersonal uppfattar det allt oftare som att distriktsveterinärer inte har tid att komma.

– Vi vill se en mycket bättre hantering av distriktsveterinärer och Jordbruksverket och att man tittar på djuren som en handelsvara för att det är det de är, säger Håkan Hansson.

Avlivning eller avvisning

Jordbruksverket kan fatta två beslut om olagligt införda hundar vid gränsen. Det ena är avlivning, och det andra är avvisning. Fordonet och valparna skickas då tillbaka samma väg de kom in i landet.

– Vi hade ett ärende där hundarna avvisades. Dagen därpå ser vi samma människor på väg ut ur landet. Burarna var tomma och hundarna var levererade någonstans och vid närmare efterforskning så kunde man påträffa dem på Blocket, säger Terese Björneskog.

16 valpar var i så dåligt skick att de fick avlivas. Foto: Tullverket

Jordbruksverket vill ha möte

Lotta Hofverberg, enhetschef på Jordburksverket beklagar om tullpersonal är missnöjd och säger att de berörda myndigheterna ska ha ett möte för att se om man kan förbättra rutiner och samarbete för att stoppa denna handel.

Se veterinärens reaktion på valpsmugglingsfilmen :

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.