• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Aulan i Nils Holgersson-gymnasiet var fullsatt när det extra fullmäktigemötet inleddes i Skurup. Foto: Per Lärka/SVT

Efter kvällens fullmäktige: Ännu inget maktskifte i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget maktskifte i Skurups kommun vid torsdagens fullmäktigemöte. Istället återremitterades förslaget om att låta S, V och L försöka ta över styret med stöd av en grupp före detta SD-politiker.

Tidigast vid nästa fullmäktige, den 1 november, avgörs om den oväntade konstellationen kan knuffa bort Skurups nuvarande, moderatledda styre.

I så fall en ”kommunal statskupp”, om man ska tro dess starke man Johan Bolinder (M).

Politiken i Skurup

– De saknar faktiskt väljarnas stöd för den politik de ämnar driva, säger Bolinder till SVT Nyheter.

Vill ha mer insyn

Oppositionsledaren Magnus Alm (S) menar dock att det är Moderaterna själva som ska skyllas för det som nu pågår.

– De har systematiskt ställt oss utanför. De har valt att inte ge oss insyn, säger Alm till SVT Nyheter.

Enligt honom skulle oppositionen inte drivit på för ett maktskifte ”om Moderaterna agerat annorlunda”.

Internt bråk i SD

Bakgrunden är de senaste veckornas politiska utspel i Skurup, efter det förslag om maktskifte som den så kallade Nya gruppen lämnat in. Detta sedan flera sverigedemokrater lämnat sitt parti och blivit politiska vildar. Hela sju av SD:s totalt elva invalda fullmäktigeledamöter i Skurup har övergett partiet.  

Sprickan inom SD blev tydlig under kommunfullmäktige då de före detta partivännerna angrep varandra i replikskiften.

Nya gruppens förslag går i korthet ut på att den S-ledda oppositionen tar hjälp av avhopparna för att bilda majoritet och ta över det politiska styret av kommunen.

Fortsätter med SD-politik

Men det är oklart om de sju avhoppade sverigedemokraterna kommer förändra sin politik.

”...därför startar vi upp ett nytt parti med typ SD politik men med en grupp som tänker göra allt för Skurup utan att sitta i knäna på moderaterna”, skrev en av avhopparna, Lars Dekan (-), i ett inlägg på sociala medier efter kommunfullmäktige.

Kan bli återremiss igen

En majoritet av kommunfullmäktige röstade för återremiss och att kommunstyrelsen inom sju dagar ska få kompletterande underlag och behandla frågan på nytt. Nästa kommunfullmäktige är den 1 november. Då kan det återigen beslutas om återremiss om minst en tredjedel av ledamöterna röstar för det.

I så fall kan det dröja till december innan frågan om ett eventuellt maktskifte avgörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiken i Skurup

Mer i ämnet