Ansöker om skyddsjakt på varg i Tyringe

Uppdaterad
Publicerad

LRF Skåne har lämnat in en ansökan hos länsstyrelsen om skyddsjakt på varg efter ett bekräftat angrepp i Tyringe i helgen och i Ravlunda på Österlen på tisdagen.

På Österlen dödades fyra får och sex skadades av vargangrepp. I helgen dödades ett får och ytterligare ett skadades av en varg utanför Tyringe, och nu ansöker LRF Skåne om skyddsjakt.

– Skyddsjakten behöver pågå i minst tre veckor efter beslut om skyddsjakt. De många angreppen i nordöstra Skåne visar på hur svårt det är att förhindra varg som fått smak på tamdjur, säger Jan Hultgren verksamhetsutvecklare på LRF Skåne.

Vargen i Skåne

Jaktområdet

Enligt ett pressmeddelande från LRF bör jaktområdet omfatta Osby, Östra Göinge, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Hörby, Höör Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner.

Tidigare vargangrepp

Länsstyrelsen beslöt om skyddsjakt i september i år efter flera vargangrepp i bland annat Osby och Arkelstorp. Den vargen sköts aldrig.

I lördags skedde ett vargangrepp i Tyringe i Hässleholms kommun. Se mer i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet