Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Fager som jobbar på Arbetsförmedlingen, försöker få unga personer med funktionsnedsättningar att tro på sig själva. Foto: SVT

Arbetsförmedlaren till företag: Häng inte upp dig på ordet autism

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SCB är andelen sysselsatta lägre bland personer med funktionsvariationer än övriga. Mats Fager på Arbetsförmedlingen uppmanar arbetsgivare att inte fokusera för mycket på diagnoser och istället se till personen.

– Låt personen berätta om sina styrkor och vilka möjligheter de har på ert företag.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om Hampus från Malmö som nu jobbat sju år som plåtslagare. Han kände sig länge utanför på grund av sin autism men med yrket har livet blivit mycket bättre.

Mats Fager på Arbetsförmedlingen försöker jobba med unga personer med diagnoser för att få upp deras självkänsla.

– Jag försöker uppmuntra dem att tro på sig själva. Min målsättning är att alla personer oavsett funktionsnedsättning har förutsättningar att klara ett arbete, säger han.

Han ser även att företag blivit bättre på att förstå vad det innebär med funktionsvariationer och tycker inte arbetsgivare ska stirra sig blinda på ordet.

– Jag ser att våra arbetsgivare är mer lyhörda och mer öppna.

Hör mer från Mats Fager i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.