Avspärrade säten och stängda framdörrar – krav från fackförbundet Kommunal. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmiljöverket: Bussarnas framdörrar bör stängas

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal kräver att Skånetrafikens bussar ska hålla sina framdörrar stängda. Arbetsmiljöverkets jurister har nu gett dem rätt. Men Skånetrafiken avvaktar med besked.

Kommunal har länge krävt att framdörrarna på Skånetrafikens bussar ska hållas stängda samt att de främre raderna ska spärras av. Skånetrafiken har tidigare inte velat stänga framdörrarna.

– Vi har väntat på ett besked från myndigheterna som ska gälla i hela landet, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden Region Skåne.

Coronavirus i Skåne

Nu har Arbetsmiljöverkets jurister i en vägledande skrivning till de företag som kör Skånetrafikens bussar gett facket rätt. I det vägledande förslag man gett föreslår man att de främre dörrarna ska hållas stängda samt att fler stolsrader än vad som görs idag ska spärras av.

Fram till onsdag på sig att svara

Skånetrafiken har nu fram till onsdagen den 15 april på sig att svara. Kommer det inget motsvar kommer Arbetsmiljöverkets beslut bli det som juristerna föreslår. De nya reglerna ska börja gälla den 17 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet