Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Lindkvist(S) leder gruppen som ska komma med ett nytt förslag till politikerarvoden. Trots att det ursprungliga beslutet dragits tillbaka är ilskan fortfarande stor hos många trelleborgare. Foto: SVT

Arvodesstriden i Trelleborg: Demonstranter bjuds in av politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Den nya arvodesberedningen i Trelleborg har en månad på sig att ta fram ett förslag som kan lösa striden om politikerlönerna i Trelleborg. Representanter för demonstranterna kommer att bjudas in för att beredningen ska få höra deras synpunkter.

– Jag har sagt att vi ska börja med ett blankt papper, säger Sven Lindkvist (S) som ska leda arbetet. Men han lovar inte att det hela kommer att leda till en sänkning av de kritiserade arvodena.

När kommunfullmäktige sammanträdde i Trelleborg på måndagskvällen stod arga trelleborgare utanför för att protestera mot de tidigare planerna på kraftigt höjda arvoden till de högsta politikerna. Trots att beslutet redan rivits upp finns ilskan kvar. Många tyckte att politikerna borde avgå efter det som hänt.

Höjningen av moderata kommunalrådet Ann Kajson Carlqvists arvode till 125 000 kronor har stoppats. Däremot får hon höjningen till drygt 89 000 kronor i år. I övrigt ska den nya beredningen komma med ett förslag.

”Skälig ersättning”

I gruppen sitter en representant för varje parti i kommunfullmäktige och den leds alltså av Socialdemokraternas gruppledare Sven Lindkvist.

– Vi ska titta på vad som kanske gick snett i den här processen. Ersättningen ska vara skälig, i förhållande till andra kommuner och den arbetsbörda man har, säger han.

– Däremot kan vi inte ändra antalet kommunalråd. Det är bara själva ersättningen vi ska titta på.

Lyssna på demonstranterna

Sven Lindkvist kommer att bjuda in representanter för demonstranterna för att personligen höra deras synpunkter. Och han säger att förslaget som beredningen kommer fram till inte kommer att vara detsamma som det som skrotades.

– Vi har lyssnat på demonstranterna, på allmänheten och på politikerna. Jag har svårt att tänka mig att alla vi i beredningen skulle säga att vi inte bryr oss, säger han.

– Allt det som hänt skapar en känsla och det är den vi ska försöka föra över i verkligheten.

Beredningsgruppen ska vara klara med sitt förslag om en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.