Foto: Richard Lööf

Dag Hammarskjölds Backåkra återinvigs efter renovering

Uppdaterad
Publicerad

Idag återinvigdes Dag Hammarskjölds Backåkra efter en längre tids renovering. Utrikesminister Margot Wallström var en av invigningstalarna, och nu i vår kommer FN:s säkerhetsrådet att hålla sitt årliga informella arbetsmöte där.

Dag Hammarskjöld köpte gården 1957, men hann aldrig bo där. Han omkom i en flygkrasch i nuvarande Zambia 1961, när han som generalsekreterare för FN var på väg till ett tjänsteuppdrag. Det finns flera teorier om varför planet störtade. Några menar att det rörde sig om ett mord, men det har aldrig kunnat bevisas.

Gården testamenterades till Svenska Turistföreningen, STF. Enligt detta skulle det skapas en samlingsplats för natur- och kulturvård, samt andra ändamål som tjänar FN:s intressen.

Gården blev museum

STF skapade ett museum över Dag Hammarskjöld, och en av längorna fick Svenska Akademien tillgång till. Men 2011 stängdes museet för renovering.

2015 tog stiftelsen ”Dag Hammarskjölds Backåkra” över ägandet. Stiftelsen har grundats av STF, Svenska Akademien och Hammarskjöldska släktföreningen. Men det krävdes en ändring i testamentet för att det skulle kunna genomföras.

– Det krävdes det som på juristspråk kallas att permutera, dvs ett tillstånd av kammarkollegiet att ändra i testamentet. Och det var komplicerat, säger Peder Hammarskiöld, ordförade i stiftelsen ”Dag hammarskjölds Backåkra. Han är också släkt med Dag Hammarskjöld, som var hans farfars kusin

– Nu kan vi renodla verksamheten med konferensverksamhet och museet. Både STF och Svenska Akademien avstår från anspråk på att använda lokalerna, säger Peder Hammarskiöld

FN:s säkerhetsråd ska hålla möte

Inom kort ska FN:s säkerhetsråd, i vilket Sverige för närvarande ingår, hålla sitt årliga informella arbetsmöte där. Det är första gången det hålls utanför USA.

– Det var egentligen från början en förflugen tanke som växte när vi hörde att Backåkra skulle återinvigas. Sen skickade statministern ut en inbjudan, och så fick vi ett positivt svar, säger utrikesminister Margot Wallström (S), en av invigningstalarna under invigningen.

BILDSPEL: Se hur Backåkra ser ut efter renoveringen i bildspelet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.