Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Eurovision förespås 100 000 besökare komma till Malmö. Då får polisen förstärkning från Norge och Danmark. Foto: SVT

Beväpnade poliser från andra länder ska bevaka Malmö under Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Polisen klassar Eurovision i Malmö som en nationell särskild händelse och poliser från både Danmark och Norge kommer till Malmö för att hjälpa den svenska polisen att upprätthålla säkerheten.

– Vi förväntar oss uppemot hundra tusen besökare och vi möter det med en mycket, mycket stor polisinsats, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Eurovisionveckan startar 5 maj och besökare från över 80 länder har köpt biljetter till tävlingarna i Malmö Arena. Polisen har fått in flera ansökningar om demonstrationer utanför arenan och på andra platser i staden.

Eurovision song contest 2024

– Det kommer att vara poliser i princip överallt under den här veckan, säger Nils Norling.

Vissa platser hårdbevakas

Vissa platser kommer att få extra bevakning, som Malmö Live där flera av delegationerna ska bo, Folkets Park där det blir underhållning, Hyllie där Malmö Arena ligger och vissa gång- och restaurangstråk i Malmö.

– Det kommer att vara svårt att ta sig fram på vissa platser i Malmö på grund av avspärrningar. Det kan även bli aktuellt att stänga vissa parkeringsgarage.

Kommer poliser från Danmark och Norge att vara beväpnade när de arbetar i Malmö?

– De kommer att ha sin vanliga utrustning när de är här och det kan även bli norska och danska polisbilar i Malmö under den här veckan, säger Nils Norling.

Hårdare gränskontroller

Den svenska polisen samarbetar redan tätt med den danska polisen. Öresundsbron kopplar samman länderna och knutpunkten på den svenska sidan finns vid Hyllie, alldeles i närheten av Malmö Arena.

– Det kan bli så att vi får se hårdare gränskontroller under den här veckan säger Nils Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet