Flera skånska politiker har uttalat sig. Däribland Carl Johan Sonesson, regionråd och regionstyrelsens ordförande i Skåne Foto: SVT

Bjudmiddagen: Politiker kräver svar från regiondirektören

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska politiker riktar nu kritik mot att regiondirektör Alf Jönsson låtit sig bjudas på middag av Vårdinnovations vd och att han inte berättat om middagen.

– Jag blir bestört och förvånad, säger Vilmer Andersen (V), ledamot i regionfullmäktige.

Det är måndag morgon och för politikerna i Skånes regionfullmäktige väntar två dagars sammanträde. Budgeten ska diskuteras men den här dagen har även en annan fråga seglat upp.

SVT Nyheter Skåne avslöjade att regiondirektör Alf Jönsson och den tidigare it-direktören Mats Ekstrand blev bjudna på en sjurättersmiddag av Vårdinnovations vd Damon Tojjar vid en tidpunkt då ett beslut om ett eventuellt breddinförande av Vårdexpressen ännu inte hade fattats.

Vårdexpressen

SVT har också kunnat visa att regiondirektören mörkade middagen när han intervjuades av revisionsbyrån Pwc:s utredare, som fick i uppdrag av Alf Jönsson att granska misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen av Vårdexpressen.

– Det är ju viktigt med öppenhet inte minst när man utreder, att saker ska upp på bordet, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) till SVT på måndagen.

”Det är ett misstag”

– Jag tycker att man behöver vara noga med om man ska tacka ja till den här typen av inbjudningar. Om man kanske vill stå för middagen själv, säger Mattias Olsson (S), ledamot i regionstyrelsen och primärvårdsnämndens andre vice ordförande.

– Det är väldigt känsligt att låta sig bjudas på det sättet, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Det är ett misstag, tycker jag. Om man har den befattningen som Alf Jönsson har, ska man inte gå in i den sortens relationer och göra upp över en middag, säger Vilmer Andersen (V), ledamot i regionfullmäktige.

”Han ska ge en kommentar”

SVT har sökt Alf Jönsson och bett om en intervju om bjudmiddagen men regiondirektören har hittills inte velat låta sig intervjuas.

Är det ok att en regiondirektör inte låter sig intervjuas om en så här viktig fråga?

– Jag tycker nu med det som har kommit fram den här helgen, med den här middagen, att det finns skäl för att han ska ge en kommentar, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Sonesson säger att han inte hört talas om bjudmiddagen före SVT:s avslöjande i helgen. Han förväntar sig nu att Alf Jönsson redogör för bjudmiddagen vid onsdagens arbetsutskott.

SVT Nyheter Skåne har även sökt regionens tidigare it-direktör Mats Ekstrand samt Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet