Foto: Mikael Nilsson / SVT

Ny brand på skola i Lund – man misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Vid 01.30-tiden upptäcktes en takbrand på Lerbäckskolan i Lund. En man som befann sig i närheten av skolan har förhörts och är misstänkt för mordbrand. Han har dock släppts på fri fot.

SOS fick larm om en kraftig rökpelare och räddningstjänsten kunde snabbt få kontroll över branden.

– Det brann på taket. Man håller på att bygga om där så det delvis är en byggarbetsplats, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Bränderna i Lund

Enligt polisen har gärningspersonen troligtvis tagit sig upp till taket med hjälp av byggnadsställningar.

Hur pass omfattande är skadorna?

– Som jag förstår det är det bara yttertaket som har fått skador och eventuella vattenskador och rökskador, men huset står kvar, säger Mats Streer.

Efter ett par timmar kunde räddningstjänsten börja rikta in sig på eftersläckning och kontroll.

Man hämtad till förhör

Polis har spärrat av och kommer genomföra en kriminalteknisk undersökning. Branden rubriceras som mordbrand eftersom det fanns stor spridningsrisk till hela skolan.

En man hämtades under natten till förhör, något Sydsvenskan var först att rapportera om. Mannen befann sig i närheten av skolan där det brann.

– Han har förhörts, men släpptes sedan, säger polisens presstalesperson Kim Hild till SVT Nyheter Skåne.

Han är dock fortfarande misstänkt för mordbrand.

Misstänks han för fler bränder i Lund?

– Det är för tidigt att säga, men om misstanken kvarstår kommer han såklart att förhöras om fler bränder, säger Kim Hild.

För en vecka sedan eldhärjades en annan skola i Lund och under våren har det brunnit i ett flertal olika skolor i staden, de flesta av bränderna misstänks ha varit anlagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet