Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jari Lämsä fick sitt namn utnyttjat när bolagen fejkade intyg från hans företag. Foto: SVT

Ljög om säkerheten på Malmös lekplatser – bröderna fejkade intyg

Uppdaterad
Publicerad

MKB anlitade bolaget Mitt trädgård för att ansvara för 45 av Malmös lekplatser. Nu kan SVT Nyheter Skåne avslöja att bolaget fejkat intygen – och att lekplatserna i själva verket inte blev säkerhetskontrollerade.

– Det finns barn som dött på lekplatser, hur långt kan man gå för att tjäna lite pengar? säger Jari Lämsä, som är certifierad besiktingsman – och även den som fått sitt namn utnyttjat. 

SVT har tidigare avslöjat att sex bröder från Malmö bluffat till sig miljonavtal genom bland annat falska referenser och cv. Ett av bolagen som bröderna står bakom är Mitt trädgård.

Nu kan vi avslöja att samma bröder förfalskat intyg gällande säkerheten på 45 av Malmös lekplatser, som ligger intill MKB:s bostadshus. Dessa har i själva verket inte genomgått någon kontroll alls.

Jari Lämsä, certifierad besiktingsman, anställdes av Mitt trädgård för att utföra kontrollerna på lekplatserna år 2020. Men efter att han gjort kontrollerna fick han bara betalt för hälften av arbetet.

Under 2021 har Jari Lämsä inte utfört någon besiktning av lekplatserna. Trots det har MKB fått in intyg på att alla 45 lekplatser är säkra.

-  MKB har sagt att de fått in besiktningsprotokoll för år 2021, i mitt namn och från mitt företag, som Mitt trädgård har skickat till dem. De har förfalskat besiktningsprotokoll helt enkelt, säger Jari Lämsä.

Lät bolaget ansvara trots avbrutet avtal

MKB upphandlade det här bolaget 2019 för att ta hand om grönytorna i flera bostadsområden i Malmö. I uppdraget ingick även att se till att lekplatserna besiktigades. De sa upp avtalet i oktober 2020 efter att bolaget misskötte sig på flera punkter, enligt MKB.

Trots detta lät de bolaget ansvara för säkerheten på lekplatserna år 2021. MKB menar att besiktningen av lekplatserna ingick i det avtal som bröts och skulle ha utförts under den tid det gällde. De påstådda besiktningarna utfördes efter att avtalet gått ut.

MKB har valt att inte svara på SVT:s frågor trots upprepande försök att nå dem. SVT Nyheter Skåne har sökt bröderna och bolagen för en kommentar.

Fotnot: Efter att MKB kallade in Jari Lämsa har nu lekplatserna blivit besiktigade och säkerhetskontrollerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon får du en sammanfattning av hela granskningen - på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks
  • Augustenborg
  • Oxie
  • Katrinelund
  • Segevång
  • Limhamn
  • Persborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar - svarta lögner

Mer i ämnet