Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brödernas trädgårdsbolag misstänks för fusk med rutavdrag. – Det är brottsligt att söka pengar för högre belopp än kunden betalat för, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Foto: TT

Brödernas trädgårdsbolag nekas 1,5 miljoner i rutavdrag

Publicerad

Skatteverket har stoppat utbetalningar av rutavdrag på över 1,5 miljoner kronor till Malmöbrödernas trädgårdsbolag. Nu försöker de kräva beloppen av kunderna istället. 

SVT Nyheter Skåne granskade i somras trädgårdsbolagen Lomma trädgård, Bosab, Gröna teamet och Mitt trädgård. Bakom bolagen står sex bröder från Malmö.  

Bröderna och deras bolag lurade både kunder och kommuner på miljontals kronor genom att inte utföra avtalade jobb, salta fakturor och komma med rena lögner i upphandlingar med förfalskade handlingar.  

Sedan dess har Skatteverket prioriterat kontroller av bolagens ansökningar av rutavdrag, som ger rätt till utbetalningar på 50 procent av arbetskostnaden.

Lomma trädgård och Bosab har bytt namn

Hittills har Lomma trädgård, som numera har bytt namn och heter MSA Service Entreprenad Skötsel AB, nekats utbetalningar på 1,3 miljoner kronor och ytterligare 900 000 kronor är under utredning.  

Även Bosab, som numera heter FMAS Anläggning Snickeri Service AB, har nekats utbetalningar på nästan 190 000 kronor och närmare 300 000 kronor håller på att utredas.  

Detsamma gäller brödernas andra bolag, Gröna teamet, där nästan hälften av deras begärda rutavdrag har stoppats av Skatteverket.

– Vi har hittat mer systematiskt och upprepade fel. De har sökt utbetalningar för jobb som inte är gjort eller på för högt belopp. I vissa fall har företaget inte kunnat berätta vad de har gjort för jobb på kundens tomt, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. 

Skickar kravbrev till kunder på utebliven rututbetalning

Närmare 15 kunder som SVT har varit i kontakt med berättar hur bröderna nu försöker kräva de nekade rutpengarna av kunderna istället. De skickar brev där de hotar med att dra kunden inför “svensk domstol” eller “Högsta domstolen” om de inte betalar inom några dagar.  

– Det handlar om hot och det är för att de vill ha in sina pengar. Men det rådet jag har gett är att bestrida fakturan, säger Elin Fexner, konsumentrådgivare i Lomma kommun.

SVT har sökt brödernas bolag, men inte fått något svar. I över 40 fall har de överklagat Skatteverkets beslut och skriver i sina överklaganden att kunderna talar osanning och att de har lämnat korrekta uppgifter till Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet