Skatteverket utreder misstänkt skattefusk i ett av brödernas bolag, Lomma trädgård. Det handlar bland annat om de miljoner kronor som bolaget begärt i RUT-bidrag. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Granskat trädgårdsbolag utreds för skattefusk

Publicerad

SVT har granskat hur sex bröder i Malmö och deras olika trädgårdsbolag bluffade till sig miljonavtal och lurade kunder.

Nu kan vi berätta att Skatteverket i somras fick klartecken att genomsöka brödernas bostäder, kontor och epost-servar för att inhämta bevis på misstänkt skattefusk.

I slutet av maj träffar Skatteverkets utredare en av bröderna som står bakom Lomma trädgård utanför en av bolagets adresser. Med sig har utredarna ett beslut som ger dem rätt att gå igenom bostäder, verksamhetslokaler och en redovisningsbyrå för att säkra bevis i en pågående granskning som Skatteverket gör av Lomma trädgård.

Brodern på plats säger att han ska åka och hämta nycklar för att kunna släppa in Skatteverkets personal, och försvinner iväg. Men brodern dyker inte upp igen och svarar inte på telefon. Skatteverket får då ringa efter låssmed för att komma in i lokalen.

Misstänker omfattande skattefusk

Besluten att göra tillslag i jakt på bevis grundas på att Skatteverket misstänker omfattande skattefusk och att det anses finnas en påtaglig risk för att handlingar skulle undanhållas, förvanskas eller förstöras om bröderna blev varnade. 

Därför har allt skett i det fördolda fram till dess att tillslagen skedde.

Fem miljoner i RUT-bidrag på nio månader

Skatteverket har också gjort fördjupande kontroller av några av Lomma trädgårds ansökningar av RUT-bidrag.

I handlingar från Skatteverket framkommer det att Lomma trädgård från mars 2020 och fram till årsskiftet samma år hade lämnat in 468 ansökningar för RUT-bidrag på totalt fem miljoner kronor.

Det motsvarar arbetande timmar som Skatteverket ser som osannolikt att Lomma trädgård har kunnat utföra med den personal som står på lönelistan.

Skatteverket förtegna

Skatteverket vill inte bekräfta att det just nu pågår en utredning av Lomma trädgård och hänvisar till sekretess av sådana uppgifter.

– Vi kan aldrig säga om det pågår en utredning eller ej, med hänvisning till sekretess, säger Lisa Warnolf, sektionschef på Skatteverket.

När SVT ringer Lomma trädgård för att höra hur de ställer sig till misstankarna om skattefusk vill personen inte svara utan ber SVT att skicka frågorna på mail.

SVT får aldrig något svar på frågorna vare sig i telefon eller via e-post.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon får du en sammanfattning av hela granskningen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar - svarta lögner

Mer i ämnet