SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt och smittskyddsläkaren Per Hagstam svarade på läsarfrågor.

Så var chatten om vaccinet och vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

När är det min tur att vaccineras? Hur går det till rent praktiskt? Och hur effektivt är egentligen vaccinet? Frågorna är många om den stora vaccinationskampanjen mot covid-19. Under onsdagsförmiddagen svarade smittskyddsläkaren Per Hagstam i Region Skåne på läsarnas frågor. SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt deltog också i chatten.

Chatta om vaccineringen

Pinnat inlägg

Då avslutar vi dagens chatt om vaccinet och vaccineringen. Tack till Therese Bergstedt och Per Hagstam och tack till alla som har ställt frågor. Det har kommit in långt fler än vad vi har hunnit med att svara på. För vidare rapportering om situationen i Skåne finns SVT:s direktflöde här.

Maria • Jag ser att många ställt liknande frågor, men det sprids rykten på sociala medier om att vaccinet endast skyddar mot symptom och att det därmed skulle kunna öka risken att bli en asymptomatisk smittspridare, snarare än att minska den. Finns det någon som helst anledning att tro att den risken skulle vara större om man är vaccinerad? Jag tycker den borde vara mindre.

Hej Maria,

Nej, det finns ingen anledning att tro att den risken skulle vara större när man är vaccinerad. Det är högst rimligt att anta att den skulle vara mindre.

Susanna Klint • Varför vaccineras inte personal i förskola o skola tidigt? Då vi lever i sådan risk på arbetet

Hej Susanna,

Vaccinationsstrategin utgår från att skydda riskgrupperna, dvs riskpatienter samt den vård- och omsorgspersonal som möter dem.

Övriga kommer att erbjudas vaccination under våren när det blir dags för den breda allmänheten.

Adde • Hej
kan man köpa vaccinet privat och inte vänta på "sin tur"?

Hej Adde,

Nej, det går inte.

Jan Persson • Hej Jag är i riskgrupp 80 år med underliggande sjukdom. När kan jag räkna med att bli vaccinerad

Hej Jan,

Du kommer att bli kallad som 70+, troligtvis under februari.

Selvakumar • Behöver vi oroa oss för vaccinerade biverkningar, som vi ser i de aktuella nyheterna runt om i världen att vissa människor dör efter att ha tagit vacciner

Hej, eftersom många av de som vaccineras nu är äldre och en del i livets slutskede så kommer också en del att avlida, utan att det har med sprutorna att göra.

Läkemedelsverket utreder just nu de dödsfall som rapporterats in i Sverige men har ännu inte hittat något som gör att de stoppar vaccineringen.

Pär • Jag är pensionär och håller mig hemma men min fru jobbar inom äldrevården och kommer att bli vaccinerad ganska snart. Min fråga är då: Kan min fru ändå bli smittad efter vaccination och smitta mig här hemma utan att hon blir sjuk själv?

Hej Pär,

Risken kan inte helt uteslutas, men efter att hon fått två doser torde den vara liten.

Sven Salen • Hej

Om man fått första vaccinsprutan, vilket skydd har man då innan man får den andra sprutan?

Hej Sven

Om vi talar om Pfizers vaccin börjar man utveckla ett skydd 1-2 veckor efter första dosen. Svårt att gradera det eftersom studierna inte var upplagda för att svara på den frågan.

Tom • Varför är det så lite fokus på hur många som har vaccinerat sig? Alla pratar om hur illa det är i sjukvården men lösningen är ju att alla så fort som möjligt ska vaccinera sig. Hur kan Danmark har vaccinerat dubbelt så många som Sverige till exempel?

Hej, här är en väldigt bra sammanställning av hur det går med vaccineringen:

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

I Sverige har en del regioner sparat vaccin för att ha till andra dosen eftersom de varit osäkra på leveranserna, vilket kan ha påverkat vaccinationstakten.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska regionerna inte spara doser utan ge så många som möjligt den första sprutan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet