Foto: SVT

Tidigare chefläkare vittnar om tystnadskultur

Uppdaterad
Publicerad

Margareta Eliasson var chefläkare i Skåne och en av få i ledande ställning som öppet ifrågasatte Vårdexpressen. Hon insåg tidigt att hennes kritik inte var välkommen.

– Det inträdde en ganska stor tystnad kring mig. Det fanns dem som inte längre hälsade, säger hon. 

Det har gått nästan ett år sedan Margareta Eliasson medverkade i SVT:s program “Vården och AI-verktyget”. Då arbetade hon som en av regionens chefläkare och hade lång erfarenhet av primärvård. Som chefläkare var hennes yttersta ansvarsområde skåningarnas patientsäkerhet. 

– Jag har jobbat i nästan 40 år i regionen. Att känna att man sen inte blir lyssnad på, inte tillfrågad. Jag fick inte ha några åsikter. Det kändes inte alls bra. Inte alls bra, säger Margareta Eliasson. 

Vårdexpressen

Nu har hon gått i pension, tidigare än vad hon planerat.  

– Konsekvensen blev att jag faktiskt inte tyckte det var så kul att fortsätta jobba. 

Rapport larmade om tystnadskultur 

Efter SVT Nyheter Skånes och Uppdrag gransknings avslöjande stoppades Vårdexpressen. Region Skåne beställde en extern utredning som bland annat kom fram till att det finns tecken på en tystnadskultur inom regionen. 

I rapporten från juni 2020 skriver konsultfirman: 

“Vi rekommenderar Region Skåne att aktivt arbeta för att säkerställa att olika åsikter får komma till tals och att kritik alltid tas på allvar i samband med upphandlingsprocesser då detta kan ha en betydande roll i att förebygga att partiskhet och privata intressen får inflytande i processen.” 

Kunde inte stoppa Vårdexpressen 

Margareta Eliasson vittnar om att till och med chefer på vårdcentraler inte vågade höja sina röster. 

– Det framstår som alltmer märkligt att man inte lyssnade på några synpunkter, frågor eller kritik. Tvärtom blev vi väldigt tystade. Jag blev kontaktad av både medicinsk rådgivare och verksamhetschefer som undrade om inte jag kunde påverka detta. Men det kunde jag inte, det var ingen som ville lyssna, säger Margareta Eliasson.

Regionen hänvisar till visselblåsartjänsten

Region Skånes HR-direktör skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att det är svårt att ge en specifik kommentar men att ”dialoger ska uppmuntras” och hänvisar till regionens visselblåsartjänst dit man kan vända sig anonymt.

– Vi vill självklart uppfattas som och vara en öppen organisation och tar alltid signaler när personer upplever motsatsen på stort allvar, väl medvetna om att Region Skåne är en stor organisation och ständigt måste jobba med frågor som gäller öppenhet och transparens, säger Karin Melander, HR-direktör, Region Skåne.

Se mer i kvällens Uppdrag granskning och på SVT Play ”Vården och AI-verktyget – Vad hände sen?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet