Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Just nu utreds mutbrott som ska ha begåtts i regionhuset i Malmö i samband med en upphandling.

Revisorernas krav: Förstärk arbetet mot korruption och mutor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för otillåtna upphandlingar och det behövs en policy för att förebygga mutor och korruption. Det är några av slutsatserna i revisionsrapporten efter en granskning av Region Skånes interna kontroll av inköp av varor och tjänster.

Just nu utreds mutbrott som ska ha begåtts när Region Skåne tecknade avtal för 400 miljoner kronor för IT-verktyget Vårdexpressen. Det var i våras som SVT Nyheter Skåne avslöjade att företaget bakom hade fått information i förväg, men det här förnekar företaget.

Tillräcklig dokumentation saknas

Revisorernas senaste granskning har fokuserat på om regionen faktiskt säkerställer att upphandlingar genomförs i enlighet med de lagar och regler som gäller. Genom stickprov har revisorerna upptäckt flera brister – bland annat saknas tillräcklig dokumentation av direktupphandlingar vilket strider mot lagen.

Det finns därför en risk för att otillåtna direktupphandlingar har genomförts, enligt revisionsrapporten.

Policy mot korruption och mutor behövs

Dessutom har granskningen landat i att arbetet mot mutor och korruption behöver utvecklas med mer utbildning och information. Ett sätt är att ta fram en antikorruptionspolicy.

Regionen behöver även följa upp avtal och inköp för att säkerställa att lagen för offentlig upphandling följs, enligt rapporten som genomförts av företaget PWC.

Regionstyrelsen har i uppdrag att svara på det som har framkommit i den och ska behandla rapporten den 30 mars.

Under tre dagar har vi försökt få en intervju om rapporten med både politiker och tjänstemän på regionen men ingen har velat kommentera kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet