Insynen i bostadsrättsföreningars ekonomi är dålig menar flera organisationer och myndigheter som menar att det är väldigt enkelt för en styrelse att lura medlemmarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Dålig insyn i bostadsrättsföreningars ekonomi – myndigheter varnade för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skulle den konkurshotade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren i Malmö sålts på exekutiv auktion men auktionen blev inställd sedan kommunala MKB lagt ett bud som Handelsbanken godtagit. Flera organisationer och myndigheter menar att det är väldigt enkelt för en styrelse att lura medlemmarna.

Bakgrunden till försäljningen är sedan flera år en skuldsatt förening där tidigare styrelseledamöter har åtalats för bokföringsbrott. Nu kan de boende få drygt hälften av pengarna som investerats och de kan bo kvar i lägenheterna som blir till hyresrätter.

Svårt med insyn i ekonomin

Jens Haggren är verksjurist på Kronofogdemyndigheten. Han konstaterar att det kan vara svårt för medlemmarna i en förening att ha koll på hur ekonomin egentligen ser ut. 

Kinesiska muren i Malmö

-Man måste försöka engagera sig i föreningens ekonomi. Det finns en risk att det som hände i föreningen ”kinesiska muren” i Malmö sprider sig och vi har sett en handfull liknande fall. Men när vi kommer in i bilden är det för sent, säger Jens Haggren.

Bluffakturor i annan brf

En annan bostadsrättsförening i Malmö fick stora ekonomiska problem efter de plundrats på drygt 200 miljoner kronor. Det skedde genom bluffakturor som den dåvarande ordföranden och förvaltaren misstänktes ha utnyttjat. Föreningen gick sedan i konkurs.

-Många föreningar har en ekonomisk förvaltare och en revisor, vilket är bra. Men det är inget fullgott skydd och det är inte ens ett krav på att man måste ha det, säger bostadsrättsexperten Johan Flodin på Fastighetsägarna i Stockholm.

Lagändring ska minska fusk

I januari i år infördes en lagändring som innebär att medlemmarna i en bostadsrättsförening numera kan kräva en särskild granskning av ekonomin via Bolagsverket om man misstänker oegentligheter.

-Det var för att upptäcka den här typen av fusk som de i ”kinesiska muren” utsattes för, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet