Nikolas Hove på danska veterinär- och livsmedelsverket om arbetet med att döda minkarna. Foto: Henning Bagger & Emil Helms/TT

Danmark ska masstesta 250 000 människor efter minksmittan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronaviruset muterat efter att ha spridits bland djuren på minkfarmar på Nordjylland kommer Danmark masstesta en kvarts miljon invånare i regionen för att kartlägga smittan.

På fredagen meddelade danska folkhälsomyndigheten att betydligt fler än man tidigare trott har smittats av det muterade viruset. Totalt har man hittat minksmittan hos 214 personer. 14 av dem utanför Nordjylland.

Ska kartlägga smittan

Nu ska man masstesta 250 000 invånare på Nordjylland. Varje positivt testsvar kommer att analyseras för att avgöra vilken typ av coronasmitta det handlar om. Fyra testcenter kommer att öppnas och själva testningen drar igång imorgon lördag.

– Man får räkna med två till tre dagars svarstid, säger Jan Nybo, chef för covid-19 testningen i Region Nordjylland, under en presskonferens.

17 miljoner djur avlivas

Myndigheterna har också beslutat att alla minkar i Danmark ska avlivas. Det handlar om ungefär 17 miljoner djur och arbetet börjar på Nordjylland där flest farmar finns. Företagen kommer få 20 danska kronor per mink, om den avlivas inom tio dagar.

Av säkerhetsskäl kommer de döda minkarna brännas upp. Flemming Kure Marker från Fødevarestyrelsen, som är myndigheten som ansvarar för avlivningen, betonar att levande minkar är farligare ur smittosynpunkt än döda djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.