Hotelldirektören Henric Carlsson säger att rumsbokningarna i Malmö har minskat drastiskt. Foto: Bernard Mulic/SVT

Hotad hotell- och servicebransch tar till nya metoder i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Reseförbud och begränsade mötesplatser slår hårt mot företagen i Sverige. SVT Nyheter har besökt ett hotell i Malmö som har drabbats till följd av coronaepidemin.

 – Det här är ett akut läge för hela besöksnäringen, säger Henric Carlsson, hotelldirektör Elite Plaza Hotel i Malmö.

Färre gäster utmanar hotellbranschen

På Gustav Adolfs Torg brukar det vimla av folk så här års men i dag ekar det nästan tomt på uteserveringarna. Torget omges av flera hotell och rummen är vanligtvis fullbokade men så ser inte vardagen ut numera.

– Bokningarna har minskat med nästan 95 procent, säger Henric Carlsson.

Även evenemang och konferenser ställs in löpande och det får konsekvenser på lång sikt. Det är många inom branschen som lider av att färre gäster bokar in sig på hotell.

Ett annat hotell i Malmö som SVT har varit i kontakt med berättar att deras verksamhet var planerad att dubbleras i maj månad. Den har nu helt stannat av och samtliga inom personalen har kortidspermitterats.

– Vi hoppas innerligt att det går över snart, säger Hanna Sundqvist, hotelldirektör Moment Hotels.

Hotell hittar nya sätt

Som en tillfällig lösning på tomma boenden och mötesrum har hotellkedjor runtom i Sverige omorganiserat sig. SVT har varit i kontakt med flera hotell som har börjat långtidsuthyra sina sviter.

Det motiveras av att det redan råder bostadsbrist i storstäderna och att det är ett behov som hotellbranschen kan fylla. Därmed öppnas en ingång för intäkter och fler jobbmöjligheter för medarbetarna.  

– Det är ett sätt att undgå att fler varslas. Vi vill värna om vår personal, säger Henric Carlsson.

Trots att fler företag går i konkurs finns en stor efterfrågan på tillfälliga boenden. Därför öppnar hotellen upp sina rum för fler målgrupper.

– Vi tar emot vårdpersonal, studenter och äldre. Det är öppet för alla, säger Henric Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet