• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Foto: TT

Rättegången om stora IT-härvan beräknas ta 55 dagar

Publicerad

Under tisdagen startar en av de största rättegångarna i Malmö tingsrätts historia. Åtta personer har åtalats i en mångmiljonhärva med grova dataintrång och bedrägerier. Förberedelserna med att planera målet har pågått ända sedan maj månad.

– Förutom det som vi kallar Alexandramålet, (en omfattande sexbrottsutredning där åtalet omfattade totalt 56 olika gärningar), för tio år sedan så är den bland det största vi har haft mätt i antalet förhandlingsdagar, säger Fredrik Forssman som är rådman i målet, det vill säga en av domarna i rättegången.

”Det gäller att ha lite struktur”

Det blir mycket att hålla reda på för rättens ledamöter, försvar och åklagare under de 55 dagar som rättegången beräknas pågå. Förundersökningen är på 20.000 sidor.

– Sedan finns det ytterligare åtal som vi kommer att handlägga efter detta och det är många sidor där också, uppskattningsvis blir det 25.000 sidor totalt sett, säger Fredrik Forssman.

Bara stämningsansökan är på omkring 300 sidor.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Hur ska ni klara av att göra en dom på detta?

– Det gäller att ha lite struktur och vi kommer att vara två domare och fyra nämndemän, så det är en domare och en nämndeman mer än vad man är i vanliga brottmål, säger han.

TV: Se hela inslaget här

Åtalet handlar om grova bedrägerier och grova dataintrång mot banker, företag och myndigheter och omfattar 40 miljoner kronor. Det som gör att rättegången blir så stor beror på att man valt att handlägga åtalet tillsammans med andra åtal som tidigare har väckts mot några av personerna.

– Det finns en grundprincip om att när en person är föremål för flera åtal så ska man dömas i ett sammanhang och få en påföljd för detta. Han som är huvudman i den första delen som det väckts åtal i, den 18 september i år, han figurerar också i det andra ganska stora åtalet som vi kommer att handlägga efteråt. Sedan finns det andra beröringspunkter också, förklarar Fredrik Forssman.

LÄS MER: Så nystade polisen upp den stora it-härvan

Ska förhöras på varje punkt

De flesta veckor kommer tre förhandlingsdagar att hållas och först framåt mars tror han att domen kan komma.

– Det är många åtalspunkter. Bara den första delen är uppdelad i 68 olika delstämningsansökningar och det är ingen av dem som tar mindre än en halv dag.

– Det är mycket skriftlig bevisning som man ska gå igenom, många personer som ska höras och sedan ska de tilltalade höras om varje enskild punkt också och det kommer också att ta tid, säger Fredrik Forssman.

Rättegången väntas pågå fram till början av februari 2018.

LÄS MER: Experten om dataintrånget

LÄS MER: Heléne lurades att betala 400.000 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet