Foto: SVT

Det här är veckans nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Om du har missat nyheterna i veckan så sammanfattar vi här fyra skånska nyheter.

Rånare inför rätta efter brutalt valprån, Svedalabor röstar om fängelseplaner och böter för en berusad man som attackerade en brandman i Lund är några av de ämnen som vi rapporterat om.

Misshandlades brutalt och rånades på sina valpar

Rånarna band och slog kennelägaren Eivor Nilsson. Sedan stal de sex av hennes golden retrievervalpar. Valparna misstänks ha sålts vidare av gärningsmännen genom ett fiktivt namn och med hjälp av förfalskade handlingar. Efter tips till polisen kunde de misstänkta rånarna gripas och nu väntar rättegång.

Många unga känner sig som européer – kan leda till högre valdeltagande

Unga är i allmänhet mindre intresserade av att rösta än medelålders och äldre. Men klimat och miljö står högt på agendan inför EU-valet på söndag och det är den viktigaste politiska frågan för unga mellan 18 och 29 år, visar flera opinionsundersökningar. Valdeltagandet bland unga kan därför öka – inte minst eftersom många ungdomar har studerat eller arbetat i annat EU-land och ser sig som européer.

Fängelse eller inte – på söndag röstar Svedalaborna

Svedalaborna röstar inte bara till EU-valet på söndag. De ska också ta ställning till om de vill ha ett fängelse eller inte i kommunen. Men om Svedala tackar nej har Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) flaggat för att kommunen är intresserad av sälja mark till Kriminalvården.

Berusad man attackerade brandman – döms till böter

En berusad 71-årig man tyckte att räddningstjänsten dröjde och gick till angrepp mot personalen. Brandmannen som blev attackerad slog tillbaka. På onsdagen dömdes 71-åringen till böter och skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.