Här, på Professorsgatan i Malmö, sköts en man till döds i december. Det var den sjätte och näst sista dödsskjutningen i Malmö under 2019. Foto: Anders Magnusson

Sju dödsskjutningar i Malmö 2019 – så går utredningarna

Publicerad

En av förra årets dödsskjutningar ser ut att hamna i rätten under våren. Men i flera av utredningarna står det mer stilla, bland annat den om mordet på Karolin Hakim. Så här är läget just nu i de sju mordutredningarna.

• 6 juni, Triangeln

Den första dödsskjutningen förra året inträffade sjätte juni, då en man sköts utanför ett garage vid köpcentret och tågstationen Triangeln. Foto: Anders Magnusson

En 29-årig man skjuts till döds mellan Triangelns köpcentrum och Sankt Johannes kyrka vid midnatt. 

Utredningsläge: Ingen gripen. Polisen vill komma i kontakt med sex personer som passerat mordplatsen som de kunnat se på övervakningsbilder. 

– Vad vi kan se så är det människor som passerar i samband med skjutningen. Det var en varm natt och folk i rörelse. Vi vill att de ska ta kontakt så vi kan få veta om de sett något eller inte, säger Annika Hansson, polisens utredningsledare.  

Polisen har gått ut med övervakningsfilmerna men enligt åklagaren Pär Andersson har det inte lett till att man kommit i kontakt med någon av personerna. 

• 10 juni, Bellevuegården

Polisen söker med metalldetektor innanför avspärrningar på Hålsjögatan där en man hittades skjuten. Bara ett år tidigare sköts mannens storebror till döds. Foto: Johan Nilsson / TT

En 25-årig man skjuts till döds utanför socialtjänstens kontor på Hålsjögatan mitt på dagen. Mannen har en lång historik av missbruk och brott, och hans bror sköts till döds året innan. 

Utredningsläge: Tio personer är misstänkta för inblandning och flera av dem har suttit häktade men släppts på fri fot.

– Vi har inga frihetsberövade längre men inga misstankar är avskrivna. Vi väntar på ytterligare analysresultat, säger Magnus Pettersson, åklagare. 

• 26 augusti, Ribersborg: Karolin Hakim

Blommor på platsen i Malmö där Karolin Hakim sköts till döds. Mordet rörde upp känslor över hela landet, men i dag är ingen misstänkt frihetsberövad. Foto: TT/Johan Nilsson

Karolin Hakim skjuts brutalt till döds på Sergels väg, när hon håller sin bebis i famnen. 

Utredningsläge: Ganska oförändrat, säger åklagaren Pär Andersson.  

– Vi jobbar med det vi har. Fram till sommaren har vi arbetsuppgifter innan det tryter, vi ger inte upp hoppet, säger han.  

Polisen har gått ut med bilder på en av gärningsmännen och på flyktbilen. Men det har inte gett något större resultat.  

Flera förhör har hållits med Karolin Hakims man, som tros ha varit den egentliga måltavlan.  

– Det finns många teorier, både bättre och sämre, men det är inget vi går ut med, säger Pär Andersson.  

En person är misstänkt för medhjälp till mord och mordförsök och satt häktad en period, men är släppt på fri fot. 

• 31 oktober, Högaholm

Den mördade 28-åringen hade en bakgrund i Malmös kriminella nätverk. Foto: Mikael Nilsson

En 28-årig man skjuts till döds i korsningen Serenadgatan-Munkhättegatan. Mannen är känd i kriminella kretsar och har nära band till en man som är internationellt efterlyst och figurerat i flera mordutredningar.  

Utredningsläge: Inga personer är frihetsberövade eller delgivna misstanke för inblandning i mordet men utredningen pågår och bland annat väntar man på provsvar. Tidigare har polisen gått ut och efterlyst vittnen som sett mördarnas flyktbil, en blå BMW som stals kvällen före och som hittades dumpad utanför Malmö.

– Förundersökningen pågår fortfarande och det finns en del att göra. Bilen är tagen i beslag men det är så klart av intresse för oss att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser av den, säger åklagaren Michelle Stein.

• 9 november, Möllevången: 15-årige Jaafar

Många samlades runt mordplatsen dagarna efter mordet på 15-årige Jaafar. Foto: Mikael Nilsson

15-årige Jaafar Mohammad Ibrahim skjuts till döds vid Möllevångstorget. Även hans jämnårige vän träffas av skott och skadas, men överlever.  

Utredningsläge: Flera personer är misstänkta i ärendet men ingen är frihetsberövad.  

– Utredningen fortsätter. Personalstyrkan har minskat totalt i ärendet, det är en del utredare som har lämnat, säger åklagaren Magdalena Tesfai.

Polisen har under utredningens gång gått ut med flera bilder, bland annat på gärningsmännen och en cykel som de använde.

– De har inte gett något särskilt hittills, säger hon.

• 2 december, Hermodsdal

Brottsplatsen på Professorsgatan i Malmö. Foto: Anders Magnusson

En 25-årig man skjuts till döds på Professorsgatan. Kort efter mordet kunde polisen gripa en misstänkt person som senare häktades. 

Utredningsläge: Två personer är häktade. Åklagaren Tomas Olvmyr säger att det är en omfattande utredning och har ännu ingen tidpunkt för när den kan vara färdig.  

• 5 december, Segevång

Minnesplatsen på Östra sjukhusområdet där en 20-årig man sköts till döds. Foto: Tove Hansson

En 20-årig man skjuts i Sege park på eftermiddagen. Hans liv går inte att rädda. Hans kamrat flyr platsen och klarar sig utan skador.  

Utredningsläge: En person är häktad för mordet och ytterligare en misstänks för inblandning, men har släppts på fri fot.  Åklagaren Hans Harding säger att målsättningen är att rättegången ska vara avslutad innan sommaren. 

– Det är min förhoppning och det jag tror, säger han.   

Han vill inte uttala sig om motivet men säger att bilden av händelsen är ganska klar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet