Den 18-årige eleven döms till livstids fängelse för att ha mördat två lärare på Malmö Latinskola. Foto: Polisens förundersökning/TT

Livstids fängelse efter lärarmorden på Malmö Latinskola

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige eleven som erkänt att han dödat två lärare på Malmö Latinskola döms nu till livstids fängelse. Han är den första i sin ålder att dömas till straffet i Sverige.

Här rapporterade SVT Nyheter direkt i samband med att domen tillkännagavs.

Dom efter lärarmorden på Malmö Latinskola

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rättens ordförande: Gärningarna särskilt hänsynslösa

Vid 11-tiden höll lagmannen vid Malmö tingsrätt, Johan Kvart, en pressträff om domen mot den 18-åring som dödade två lärare på Malmö Latinskola.

- Mannen har erkänt gärningarna och döms nu till livstids fängelse. Skälet till det är att det rör sig om två fall av mord och att tingsrätten har bedömt att gärningarna varit särskilt hänsynslösa, säger han.

När det gäller skuldfrågan han 18-åringen erkänt gärningarna enligt åtalet. Det finns också annan bevisning som stödjer erkännandet, berättar Johan Kvart.

- Det finns muntlig bevisning, det finns skriftlig bevisning och det är också så att en av de här gärningarna har fångats på film av skolans övervavkningskameror. Det är också så att det finns två vitten, en elev och lärare, som har bevittnat sekvenser av gärningarna. Sedan finns teknisk bevisning i form av dna.

Enligt Johan Kvart finns det inget i utredningen som pekar på att gärningarna skulle vara politiskt eller religiöst motiverade, eller på annat sätt föranledda av extrema eller förvridna uppfattningar om kön , etnicitet eller liknande.

- Men det finns uppgifter i målet om att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd. Det finns också uppgifter som tyder på att han ville ha uppmärksamhet. Mot den bakgrunden framstår hans egna uppgifter om motivet till gärningarna inte helt övertygande i alla delar.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Livstids fängelse för lärarmorden

18-åringen som dödade två lärare på Malmö Latinskola i våras döms till livstids fängelse, meddelar Malmö tingsrätt.

Han blir den första 18-åringen i landet som döms till livstid efter en lagändring.

Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger rättens ordförande, lagmannen Johan Kvart i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

18-åringens advokat: Jag var förberedd på det här

- Jag var förberedd på det här naturligtvis och även min klient. Vi har pratat mycket om detta och jag har förklarat för honom att alla de juridiska förutsättningarna egentligen var uppfyllda för en livstidsdom, och det är han fullständigt införstådd med, säger 18-åringens advokat Anders Elison efter beskedet.

18-åringen har informerats om domen i häktet, och Anders Elison kommer att träffa honom senare under torsdagseftermiddagen.

- Det är klart att han är ledsen och lite chockad över detta, säger Elison.

Det är första gången i modern historia som en 18-åring döms till livstid. Vad tänker du om det?

- Det är fullständigt unikt. Tingsrätten måste döma till någonting och nu blev det livstid. Samtidigt har jag en skyldighet att låta en högre instans pröva detta av flera skäl. Det är något som min klient också ska bearbeta. Han har hela tiden varit lite ute efter att han förtjänar det värsta, det är hans egna ord. Där har jag ett ansvar att prata in honom på andra tankar, säger Anders Elison och tillägger att de kommer att överklaga domen.

Under den andra rättegångsdagen hördes den åtalade 18-åringen om skoldådet. Han berättade bland annat att offren skulle vara slumpmässigt utvalda och att han hade en inre konflikt om vad han gjorde den 21 mars.

Den 18-årige eleven på Malmö Latinskola har erkänt att han dödade två lärare på skolan den 21 mars i år. Åklagare Johanna Liljeblad yrkar på livstids fängelse. I dag klockan 11.00 meddelar Malmö tingsrätt domen.

SVT Nyheter sänder med start klockan 10.55 och kommer även att direktrapportera om domen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.