Joakim Palmkvist, som arbetat som kriminalreporter i 21 år och följt de kriminella gängens framfart i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT/Privat

Efter dådet i Malmö: ”Stor risk för hämndaktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Skottdådet i centrala Malmö som kostade minst tre människors liv sägs vara det värsta i kriminella miljöer i Sverige de senaste 30 åren.
– Det här var ett exempellöst attentat och nu finns det stor risk för hämndaktioner, säger kriminalreportern Joakim Palmkvist, som rapporterat om gängen i Malmö.

De senaste åren har skjutningar i kriminella miljöer ökat kraftigt. Men skottlossningen i måndags, vid ett internetkafé i Malmö, där tre personer sköts till döds och tre skadades, beskrivs vara ett av de värsta skottdåden i Sverige i kriminella miljöer de senaste 30 åren.

”Maffiakultur i Malmö”

Enligt Joakim Palmkvist, som arbetat som kriminalreporter i 21 år och följt de kriminella gängens framfart i Malmö, sticker händelsen ut eftersom den skedde på öppen gata centralt i Malmö, med automatvapen.

– Det här visar att de kriminella har god tillgång till vapen och att det finns en väl definierad maffiakultur i Malmö. Det handlar om kriminella som lever i ett parallellt samhälle, där de inte alls har kontakt med det legala samhället, säger han.

Så skulle de kunna hämnas

Han berättar att flera kriminella i staden sitter inlåsta och att gäng nu slåss om vem som ska ta över Malmö.

– Det här var ett exempellöst attentat och nu finns det stor risk att motståndarna vill hämnas.

Hur kan de hämnas?

– De kan utföra liknande dåd, eller till exempel kasta in handgranater hos motståndarna, motståndarnas vänner eller släktingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter