Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Fakhro skänker bort villor till släktingar – samtidigt som de utreds av myndigheter Foto: Fredrik Svenningsson/SVT Design

Efter myndigheternas tillslag – bröderna ger bort villor till släktingar i gåvor

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Fakhro, som ligger bakom granskade bolagen Lomma trädgård och Bosab, har köpt villor för över 24 miljoner kronor.

Men i våras började två av bröderna skänka villor till släktingar – samtidigt som myndigheterna börjat agera mot misstänkt brottslighet.  

Sedan sommaren 2021 har SVT Nyheter Skåne granskat de sex bröderna Fakhro som lurade både kommuner och privatpersoner med sina trädgårdsbolag Lomma trädgård, Bosab, Gröna teamet och Mitt trädgård.  

Efter SVT:s och Sydsvenskans avslöjanden har myndigheter som Skatteverket, polismyndigheten och Försäkringskassan startat utredningar mot bröderna och deras bolag.   

Tre av dem är häktade misstänkta för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri, brott de förnekar. 

Gåvor till släktingar

Medan snaran dras åt har bröderna börjat skänka villor till släktingar. 

Den 16 mars skänker Gabriel Bergkvist, tidigare Ibrahim Fakhro, en villa i Åstorp till en nära släkting. Samma dag ger han en villa i Klippan till en annan närstående.

Samma dag får även en ingift släkting ena halvan av en fastighet i Södra Sandby i gåva.

Och en villa i Malmö som Jörgen Johansson, tidigare Abd Elrahman Fakhro, ägt, skänks till en nära släkting i början av april.

Vanligt att säkra tillgångar

Enligt experter på Kronofogden och Skatteverket är metoden vanlig bland kriminella och skuldsatta för att säkra tillgångar från myndigheterna. 

– Jag har jobbat i 30 år och det är en gammal klassiker att man gör på det här sättet. Man försöker få brottsvinsten att komma så långt bort från källan som möjligt så att myndigheterna inte ska kunna komma åt dem, säger Johannes Paulson, samordnare på Kronofogden.

Myndigheterna kan ta tillbaka egendomen, men det kräver ett snabbt agerade. Ett sätt är att begära kvarstad, alltså tillfälligt beslagta egendom, för att kunna mäta ut det senare, berättar Johannes Paulson.

– Man kan också begära företagen eller personerna i konkurs och på det sättet senare återta egendom.  

Två av bröderna som skänkt villor sitter nu häktade. SVT har sökt dem för en kommentar via deras försvarsadvokater, men de väljer att inte kommentera vår publicering. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev den omdiskuterade Sularpsfarmen innan de gick in i trädgårdsbranschen. Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet