Det är arbetsmarknad- och socialnämnden i Malmö som IVO beslutat att granska. Foto: TT

Ivo granskar Malmö stad efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har börjat granska Malmö stad efter SVT:s avslöjande av hur kommunen placerade unga kriminella i lägenheter hos ett stödboendeföretag. Det är den andra myndigheten som nu granskar kommunen efter avslöjandet.

Ett par månader efter att SVT Nyheter Skåne avslöjade hur Malmö stad placerat kriminella unga män i boenden med stöd, trots pågående brottslighet, inledde Ivo en egen granskning av kommunen.

Det är arbetsmarknad- och socialnämnden som Ivo beslutat att granska.

Stödboende blev bas för kriminella

– Det var för att SVT rapporterade om unga i boenden med stöd och att det fanns brister i utförandet, säger Alexandra Björkhem, inspektör på Ivo.

Malmö utredde brister – Ivo begärde ytterligare uppgifter

Malmö stad utredde själva sin hantering av placeringarna av unga kriminella efter avslöjandet. Kommunen kom då fram till att det inte var lämpligt att placera unga kriminella ur gängmiljön i den typen av boende.

Men den utredningen räckte inte, utan Ivo ville ha ytterligare uppgifter från Malmö stad. Det handlar om vårdplaner och hur uppdragen till företaget såg ut.

– De är skyldiga att utreda om det finns brister i kvalitén och vi ville se vad Malmö själva kommit fram till, säger Alexandra Björkhem.

Malmö stad har skickat in underlag för 15 unga personer som fått boende hos företaget. Endast åtta av dessa har skriftliga avtal. Dessutom framgår det inte vad man förväntar sig för effekter av stödboendet.

Dessutom intresserar sig Ivo för den femrumslägenhet i centrala Malmö, där två kriminella ur samma gäng placerades tillsammans.

”Den kollektiva lägenheten har slutat användas” skriver Malmö till Ivo.

Inga vårdplaner

I Malmö stads svar till Ivo framgår det att någon vårdplan inte har upprättats i de flesta fall. Detta med anledning av att Malmö stad anser att boende med stöd inte är en vårdinsats.

Ivo:s granskning pågår fortfarande.

Granskas av Konkurrensverket

Malmö stad har köpt tjänster av företaget för totalt 70 miljoner kronor under årens lopp – utan upphandling. Det gäller även alla andra aktörer som erbjuder stödboendelägenheter. Men inga placeringar har upphandlats. Detta granskas just nu av Konkurrensverket.

Enligt dokument hos Konkurrensverket framgår det att majoriteten av avtalen med de olika aktörerna ingåtts muntligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet