Foto: TT/Google maps

Efterlyst nazist utlämnad till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är misstänkt för knivdådet mot fotbollssupporten Showan Shattak utlämnades på tisdagen från Ukraina till Sverige.

– Han är hemma i Malmö. Han kom klockan 16.45. Jag kommer att träffa honom i morgon, säger Theodor Nordenadler, mannens advokat, till SVT Nyheter Skåne.

I mitten av februari offentliggjordes att mannen, som är i 30-årsåldern, skulle utlämnas till Sverige från Ukraina. Utlämningen har begärts av svensk polis.

Mordförsök på Möllevången

Velat påskynda

Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson har anmält utlämnandet till tingsrätten, skriver Kvällsposten. Nu väntar omhäktningsförhandling då mannen tidigare varit häktad i sin frånvaro.

– Det blir under morgondagen (onsdag, red. anm.) sannnolikt, säger Theodor Nordenadler.

Theodor Nordenadler, har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att han försökt påskynda utlämningen, något som mannen själv ska ha bett om.

Mannen greps i Lviv, Ukraina den 25 november förra året. Han har varit skriven i Svalöv och hade en ledande ställning i nazistiska Svenskarnas parti.

10.000 Malmöbor demonstrerade

Det var efter en demonstration 8 mars för två år sedan som flera personer knivhöggs på Möllevången. Två av dem, en 27-åring och fotbollssupportern Showan Shattak, var nära att mista livet.

Efter dådet demonstrerade runt 10.000 personer i Malmö personer mot rasism och fascism.

Polisen i Skåne har tidigare uppgett att ytterligare uppgifter inte kommer att lämnas förrän efter omhäktningsförhandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet