”Lita in på säljarens besiktning”, säger Ola Jingryd, på Malmö universitet. Foto: Per Lärka

Expertens tips – detta ska du tänka på när du köper en bostad

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa en bostad kan vara den största affären man gör i sitt liv. Här ger experten tips på vad du som köpare bör vara vaksam på.

Ola Jingryd är programansvarig för Fastighetsförmedlingsprogrammet vid Malmö universitet. Han har även suttit med i Fastighetsmäklarinspektionen som är den myndighet som har tillsyn över landets fastighetsmäklare.

Här ger han sina bästa tips om vad du som köpare bör tänka på när du ska köpa en bostad:

Toppmäklaren i Malmö
  • ”Lita inte på att mäklaren läst årsredovisningen”

– Mäklaren måste tillhandahålla köparen den senaste årsredovisningen från föreningen om man köper en bostadsrätt. Men, mäklaren måste inte läsa den. Därför bör du alltid själv ringa bostadsrättsföreningen och kolla ekonomin.

  • ”Fråga om badrum och kök”

– Här upptäcks ofta fel efter köpet. Ställ därför frågor om när köket och badrummet har renoverats. Be också om att få intyg om det gjorts renoveringar så att du kan kontrollera att det gjorts på ett fackmannamässigt vis.

  • ”Lita inte på säljarens besiktning”

– När du köper en fastighet har säljaren ofta gjort en besiktning. Här bör man vara vaksam om det skulle stå ”fördjupad undersökning rekommenderas” – det kan bli ditt ansvar som köpare. Chansa inte och förlita dig inte på säljarens besiktning – beställ en egen som köpare.

  • ”Våga vara småjobbig”

– Ställ frågor till mäklaren om allt som du kan tänkas vilja veta. Om du inte frågar, och du upptäcker fel i efterhand, så är det lättare för mäklaren att komma undan. Våga vara småjobbig och ställ kritiska frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet