Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utvald medierepresentant visar upp tältlägret i Lundagård för inbjuden press. Foto: SVT

Följ med in i ”Palestinagård” – tältlägret utanför universitetet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Matservering, bibliotek, olika stationer för pyssel och föreläsningar. På två veckor har tältlägret i Lundagård – omdöpt till Palestinagård – organiserat sig.

Under onsdagen bjöd demonstranterna in till presskonferens och visning av den otillåtna tältlägersdemonstrationen.

– Över 100 personer som tältar och över 60 tält, det säger demonstranten, som inte vill att vi ska använda hennes förnamn, har växt fram i Lundagård.

De säger själva att de har lärt sig av processen från att de första dagarna inte alls vilja prata med media till att nu blivit mer öppna. I dag bjöd de in till presskonferens och visning av tältlägret.

Studentprotester mot Gazakriget

Några utvalda får prata med media

– Vi vill påminna er om att Palestinagård är en nyskapad studentorganisation. Vi är inte pressekreterare eller politiker. Vi ber er därför ha tålamod med detta, säger en av demonstranterna under presskonferensen som skedde på uppställda lastpallar med parkbänkar för medias representanter att sitta på.

Men reglerna om vem som får prata med media och polis är tydliga. Ett fåtal har fått mandat. På en stor banderoll med rubriken ”Code of conduct” står det ”Do not talk to police or press! If you are approached, please refer to police/press contact.”

Polisen: Ska bort innan fredagen

– Det är för att allting ska gå rätt till och för personer som inte har varit i en sån här situation innan så har vi utsedda press och poliskontakter, säger den student som håller rundvisningen.

Polisen har meddelat att tältlägret ska bort innan fredag då doktorspromotionen ska hållas i Lundagård. Ett evenemang med polistillstånd till skillnad från tältlägret.

– Palestinagård står nu under tydligt hot om våldsamt upplösande av polisen för att universitet ska kunna skjuta salut, säger representanterna.

I klippet får du följa med på rundturen i tältlägret i Lundagård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet