Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar viltvårdshandläggare David Börjesson om det skånska vargparet, och visar bilder från viltkamerorna som sitter på flera platser. Foto: SVT

Han följer det skånska vargparets spår: ”Vi förväntar oss valpar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras följer länsstyrelsens viltvårdshandläggare det vargpar som bildat revir på Linderödsåsen. Trettio kameror finns uppsatta runt om reviret. 100 i hela Skåne. Vi följde med för att se vad kamerorna fångat.

Ingen har sett några valpar ännu. Inte heller länsstyrelsens viltkameror som finns uppsatta runt om i reviret men David Börjesson som är viltvårdshandläggare är säker på att det kommer valpar – frågan är bara när.

– Finns det valpar så får man rapporter när de är rörligare framåt augusti och när de börjar följa föräldraparet mer, säger han.

Någon lya känner han inte till.

– De kan lägga sina valpar under en gran också.

Vi tittar på de inspelade filmerna i kamerorna och det är mycket dovhjortar, vildsvin, ett rådjur. Men ingen varg för dagen.

– Här är det tillgången på föda som antagligen är det som gör att de stannar. Väldigt mycket dovhjort, säger David Börjesson.

Inga beslut om hur många

Han visar några vargar som fastnat på viltkamerorna vid ett annat tillfälle. Och jag undrar om han tror att paret kommer att stanna.

–Ja, det tror jag. Vi har sett att de har sitt område där de revirmarkerar.

Men det finns inga beslut fattade om hur många vargar Skåne ska ha.

– Det är inte sagt någonting egentligen. Det finns olika åsikter, en del vill ha men andra inte. Men det politiska målet är att det ska vara varg även i Skåne.

Se bilderna från viltkamerorna i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet